Makłowicz robi naleśniki tylko w ten sposób. Bez mleka i wody smakują obłędnie

Naleśniki są znane na całym świecie - mimo, że w każdym zakątku robi się je nieco inaczej, zawsze smakują wyśmienicie. Ze swojej wersji szczególnie dumni są Amerykanie - puszyste pancakes przygotowane na bazie ich receptury, z dodatkiem syropu klonowego wprost rozpływają się w ustach. A jaki sposób ma na nie jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce? Przekonujemy, że jego przepis to mistrzostwo.

Robert Makłowicz do przygotowania naleśników nie używa mleka ani wody. Jego zdaniem kluczowy jest inny składnik
Robert Makłowicz do przygotowania naleśników nie używa mleka ani wody. Jego zdaniem kluczowy jest inny składnik East News

Naleśniki to niezwykle uniwersalne, proste w przygotowaniu danie, które uwielbiają zarówno dorośli jak i dzieci. Można przygotować je na wiele sposobów - chociaż w Polsce tradycyjnie od dawien dawna podawane są na słodko, z serem, dżemem czy owocami, coraz częściej jadamy je także w wersji wytrawnej - np. ze szpinakiem czy farszem mięsnym. Mimo że przepis na naleśniki jest bardzo prosty i wymaga użycia tych samych kilku składników, każdy robi je po swojemu. Jesteście ciekawi, jak smakują z przepisu znanego, podróżującego po różnych zakątkach świata kucharza - Roberta Makłowicza? Jesteśmy pewni, że będziecie zachwyceni.

Przepis na naleśniki według Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz to ceniony dziennikarz kulinarny, który swoimi unikalnymi przepisami na przeróżne dania dzieli się od lat w swoim programie. Kiedyś zdradził widzom sposób na naleśniki - okazuje się, że robi je zupełnie inaczej aniżeli większość Polaków. Zamiast mleka czy wody używa... maślanki. A oto cały przepis krok po kroku.

Sposób przygotowania:

  1. W wysokim naczyniu połącz maślankę, jajka, mąkę, olej, sól oraz cukier przy pomocy trzepaczki lub miksera. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek.
  2. Odczekaj 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" i nabrało odpowiedniej, aksamitnej konsystencji.
  3. Rozgrzej dobrze patelnię, wlej na nią cienką warstwę oleju.
  4. Kolejno wylej niewielką porcję ciasta i smaż naleśniki z obu stron - około minutę z każdej.

W czym tkwi sekret idealnych naleśników? Pamiętaj o kilku rzeczach

Mimo że robienie naleśników jest banalne, nie zawsze udają się tak, jakbyśmy chcieli. Podczas przygotowywania ciasta zdaniem doświadczonych kucharzy, należy zwrócić uwagę na to, aby zgadzały się proporcje - na każdą szklankę mąki dodajemy zawsze szklankę mleka lub maślanki oraz 1/3 szklanki wody gazowanej. Po połączeniu wszystkich składników kluczowe jest, aby nie zabierać się od razu do smażenia, a poczekać przynajmniej kilkanaście minut, a nawet godzinę. Naleśniki należy smażyć tylko na dobrze rozgrzanej patelni - najlepiej płytkiej, specjalnie do tego przeznaczonej.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas