Jak odkwasić lub zakwasić kiszoną kapustę?

Aktualizacja

Kiszona kapusta to jeden z obowiązkowych przetworów wykonywanych w wielu polskich domach. Nic dziwnego, ponieważ tanim sumptem otrzymujemy naturalny probiotyk, który w krótkim czasie poprawi kondycję organizmu. Niestety, często dzieje się tak, że smak kiszonej kapusty daleko odbiega od ideału – jest albo za kwaśna, albo jej smak jest niewyczuwalny. Na szczęście, istnieją proste sposoby, aby poprawić jakość domowego wyrobu. Zatem, jak odkwasić lub zakwasić kiszoną kapustę?

Kapusta kiszona jest naturalnie kwaśna. Jeśli jej smaku nie wyczuwasz, prawdopodobnie była ona zakwaszana
Kapusta kiszona jest naturalnie kwaśna. Jeśli jej smaku nie wyczuwasz, prawdopodobnie była ona zakwaszana123RF/PICSEL

Dlaczego kapusta kiszona jest kwaśna?

Smak kiszonej kapusty jest wynikiem fermentacji. Wtedy też bakterie kwasu mlekowego rozkładają cukry na kwasy organiczne, co wpływa na właściwości naszego narodowego rarytasu. Taka kapusta nie dość, że obfituje w cenne witaminy i minerały, to także ma działanie prozdrowotne: łagodzi stany zapalne, poprawia działanie jelit, a także wspiera odporność! Niestety, nie każdy przepada za kiszoną kapustą, ale nawet wśród jej miłośników znajdą się tacy, którzy do jej aromatu mają dużo zastrzeżeń.

Prawidłowo zakiszona kapusta musi być kwaśna i aromatyczna. Niestety, zdarza się tak, że smak ma praktycznie niewyczuwalny. Dotyczy to tzw. kapusty zakwaszanej, którą można kupić w sklepach. Czym różni się od prawdziwego produktu? Tym, że do jej wytworzenia dodaje się ocet oraz cukier, a smak nie jest wynikiem fermentacji. Taka kapusta zakwaszana, choć niejednemu przypada do gustu, nie oferuje praktycznie żadnych właściwości zdrowotnych.

Jak rozpoznać kiszoną kapustę od kwaszonej?

Jeśli nie wiemy, jak rozpoznać kapustę kiszoną i kwaszoną, to łatwo można zrobić test. Ta pierwsza zawsze - ze względu na procesy fermentacyjne - ma ciemniejszy kolor i przechodzi w żółty. Natomiast imitacja zdrowego produktu jest biała, a jej części nawet czasem przezroczyste.

Dwie kapusty - kwaszona i kiszona - różnią się również zapachem i smakiem. W przypadku tej pierwszej dominować będzie intensywna woń octu spirytusowego, której w prawdziwej kapuście szukać na próżno.

Jak odkwasić kapustę?

Kiszona kapusta jest za kwaśna? W łatwy sposób można zmienić jej charakterystyczny smak
Kiszona kapusta jest za kwaśna? W łatwy sposób można zmienić jej charakterystyczny smak123RF/PICSEL

Prawdziwy miłośnik kapusty kiszonej nie potrzebuje żadnych dodatków, aby ją pałaszować na co dzień. Niestety, czasem może wyjść tak, że jest dla innych osób za kwaśna. Co należy wtedy zrobić? Aby sprostać oczekiwaniom domowników, porcję kapusty można dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, co pozwoli także ograniczyć ilość sodu (jego nadmiar szkodzi sercowcom i ciśnieniowcom). Innym patentem jest również wymieszanie jej z białą kapustą. Ten sposób sprawdzi się wtedy, gdy chcemy uraczyć domowników kapuśniakiem albo bigosem.

Jak zakwasić kapustę?

A co zrobić w wypadku, kiedy nasza kapusta... nie jest kwaśna tak, jakbyśmy chcieli? I w takiej sytuacji jest możliwość podkręcenia jej smaku. Oczywiście, lepiej zrezygnować z dodatku octu spirytusowego, ale można dodać niewielką ilość octu winnego lub jabłkowego. Kwaśny smak można podkreślić również sokiem z cytryny albo takim wyciśniętym z kwaśnych jabłek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas