Jak pasteryzować butelki z sokiem?
Ciepła rozgrzewająca herbata z sokiem malinowym to świetny sposób na przeziębienie. Butelka soku z truskawek otwarta jesienią pozwala przypomnieć sobie słoneczne, letnie dni. Aby soki nie spleśniały i można się było nimi cieszyć przez całą zimę, trzeba je pasteryzować. Kłopotem niekiedy może okazać się naczynie, w którym nektary mają być pasteryzowane, aby uniknąć wpadek, warto dowiedzieć się jak pasteryzować butelki z sokiem?
Czy trzeba pasteryzować soki?
Pasteryzacja to metoda wyjaławiania, podczas której w wyniku działania wysokiej temperatury niszczone są drobnoustroje. Dzięki pasteryzacji pozbędziesz się zarodników drożdży i pleśni, które mogłyby zniszczyć przetwory. Na pytanie, czy pasteryzować soki nie ma jednej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego, czy chcesz korzystać z nich w niedługim terminie od zrobienia, czy masz zamiar przechowywać je przez całą zimę. W pierwszym przypadku pasteryzacja nie będzie potrzebna, w drugim - to konieczność.
Jak pasteryzować butelki z sokiem?
Po przygotowaniu soku, gdy jest jeszcze ciepły, należy napełnić nim czyste, wyparzone gorącą wodą butelki. Następnie suchą ścierką wytrzyj brzegi szyjek pojemników i zakorkuj je. Kapsle dobrze jest obwiązać drucikiem lub sznurkiem, aby podczas gotowania nie wyskoczyły niczym korek od szampana. Jeśli używasz nakrętek, szczelnie je zakręć. Na spodzie dużego garnka ułóż ścierkę i napełnij go wodą do połowy objętości. Gdy ciecz będzie już ciepła, włóż butelki i zagotuj pod przykryciem. Od chwili, gdy pojawią się pierwsze bąbelki, należy butelki gotować przez piętnaście minut. Po tym czasie wyłącz kuchenkę i wyjmij butelki.
Jak pasteryzować butelki z zimnym sokiem?
O ile gorący sok zamknięty w butelkach ma szanse utrzymać się długo bez pasteryzacji, o tyle świeżo wyciskany, przygotowywany na zimno nektar - bez pasteryzacji nie przetrwa nawet trzech dni. W tym przypadku pasteryzacja to warunek konieczny. Do czystej, wyparzonej butelki wlej taką ilość soku, by do korka czy zakrętki pozostało jeszcze dwa - trzy centymetry. Następnie zamknij szczelnie butelki. Na dnie garnka połóż ścierkę i ułóż pojemniki. Wlej zimną wodę, tak by sięgała nie wyżej niż granica soku. Podgrzewaj pojemnik, aż woda zacznie wrzeć. Od tego czasu pasteryzuj przez piętnaście minut.