Jak prawidłowo łączyć owoce?

Choć owoce są pełne witamin i cennych wartości, nie oznacza to, że powinniśmy je jeść na potęgę. Większość owoców zawiera sporo cukru, dlatego nadmierne ich spożycie nie jest wskazane. Co więcej, szkodliwe dla naszego zdrowia może być również jedzenie owoców w nieprawidłowych połączeniach. Czy wiedziałeś, że nie powinno się mieszać arbuzów i melonów z innymi owocami, gdyż takie zestawienie może poważnie zaburzyć pracę jelit? Warto wiedzieć także, że niektórych owoców nie należy łączyć warzywami. Jakie owoce można ze sobą łączyć, a jakich zestawień unikać? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

article cover
©123RF/PICSEL

Pięć podstawowych typów owoców

©123RF/PICSEL

Jeśli chcemy w poprawny sposób jeść i łączyć ze sobą owoce, powinniśmy wiedzieć, że istnieje pięć typów owoców. Niektóre rodzaje w połączeniu ze sobą działają pozytywnie na nasz organizm, inne zaś mogą nam szkodzić. Przyjrzyjmy się bliżej poszczególnym typom:

1. Owoce, które posiadają dużą ilość wody i soli mineralnych, na przykład arbuz, melon czy brzoskwinia.

2. Owoce słodkie, do których należą m. in. banany i mango.

3. Owoce półkwaśne, czyli jabłka, truskawki lub czereśnie.

4. Owoce kwaśne, do których należy większość cytrusów.

5. Owoce najbogatsze w wartości odżywcze, do których można zaliczyć awokado i daktyle.

Zasady łączenia owoców

©123RF/PICSEL

Istnieje kilka zasad, którymi powinniśmy się kierować podczas łączenia owoców ze sobą, a także gdy zestawiamy je z innymi produktami, na przykład z warzywami. Warto je znać, głównie dlatego, by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości układu trawiennego i zaburzenia pracy jelit. Niestety nieprawidłowe łączenie ze sobą owoców często prowadzi do takich skutków. Przedstawiamy pięć najważniejszych zasad prawidłowego łączenia owoców:

Łącz owoce z grupy pokrewnej

Oznacza to, że powinniśmy łączyć owoce słodkie ze słodkimi, kwaśne z kwaśnymi lub półkwaśnymi. W niektórych przypadkach można łączyć również owoce słodkie z półkwaśnymi.

Słodkie owoce najlepiej dodawać do deserów

Słodkie owoce najlepiej dodawać do deserów, mlecznych koktajli i ciast. W takim połączeniu sprawdzą się doskonale i nie wywołają niepożądanych efektów.

Zestawiaj słodkie owoce z warzywami liściastymi

Słodkie owoce idealnie komponują się z warzywami liściastymi, m. in. sałatą lodową, roszponką czy szpinakiem. Co więcej, takie zestawienie to bomba wartości odżywczych dla naszego organizmu. Mniej pozytywny wpływ na nasz organizm będzie miało połączenie kwaśnych owoców z warzywami liściastymi, gdyż takie zestawienie może wytwarzać szkodliwe związki dla zdrowia.

Nie mieszaj arbuzów i melonów z innymi owocami

Udowodniono, że mieszanie różnego rodzaju owoców w arbuzami i melonami, które zawierają dużo wody i soli mineralnych, wpływa niekorzystnie na układ pokarmowy. A konkretniej, takie połączenie może powodować wzdęcia, bóle żołądka i niestrawność. Arbuzy i melony to bardzo wartościowe owoce, ale tylko wtedy, gdy spożywamy je bez dodatków. Najlepiej jeść je w lecie, gdy nasz organizm potrzebuje nawodnienia.

Nie łącz kwaśnych i półkwaśnych owoców z warzywami, które zawierają duże ilości wody

Takie połączenie, na przykład w sałatkach, może przynieść negatywne skutki dla naszego układu trawiennego. Pomarańcza w połączeniu z papryką jest bardzo ciężkostrawna i może powodować nieprzyjemne dolegliwości żołądka i jelit. Lepiej unikaj takich zestawień.

Jak jeść owoce?

©123RF/PICSEL

Owoce najlepiej działają na nasz organizm, gdy jemy je rano na pusty żołądek. Jeśli sięgamy po nie w ciągu dnia, warto zjeść je trzy godziny po posiłku lub 30 minut przed. Dzięki temu owoce nie wymieszają się w żołądku z innymi pokarmami i nie zaczną fermentować, jednocześnie powodując problemy z trawieniem. Owoce jedz w prawidłowych połączeniach i w niewielkich ilościach. Przed spożyciem należy dokładnie umyć owoce.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas