Jak przechowywać surowe ryby?

Dietetycy zalecają spożywanie ryb dwa razy w tygodniu. Zanim jednak przejdziesz do poszukiwań niezawodnych przepisów na podawanie ich w smacznej i apetycznej formie, sprawdź, jak prawidłowo przechowywać ryby. Nieznajomość podstawowych zasad może nie tylko negatywnie wpłynąć na ich smak i świeżość, ale przede wszystkim doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

Ryby w kuchni - co zrobić, by zachowały świeżość?
Ryby w kuchni - co zrobić, by zachowały świeżość?123RF/PICSEL

Nie kupuj na zapas

Ryba najlepiej smakuje na świeżo, więc nie poleca się jej długiego przechowywania w kuchennych warunkach. Wybierając się na zakupy, zaplanuj swoje menu na najbliższe dni. Jeśli nie zamierzasz zużyć rybnych produktów w ciągu maksymalnie 48 godzin, lepiej wstrzymaj się z kupnem. Oczywiście, ryby można mrozić, lecz w takim wypadku lepiej jest zaopatrzyć się w porcje, które sprzedawane są już w mrożonej formie. Podczas wyprawy do sklepu przyda się torba termoizolacyjna, dzięki której bezpiecznie przetransportujesz jedzenie do domu.

Jak obchodzić się z rybą kupioną w całości?

Możliwość zaopatrzenia się w rybne filety jest doceniana przez wszystkie osoby, którym w kuchni zależy na czasie lub nie czują się na siłach, by samodzielnie obrabiać ryby. Są jednak kucharze, którzy rybę lubią przyrządzić samodzielnie od początku do końca. W takim wypadku nie można zwlekać z jej oczyszczeniem i wypatroszeniem. Najlepiej zrobić to od razu po powrocie z zakupów. Usunięcie łusek i wnętrzności spowolni proces rozmnażania się szkodliwych drobnoustrojów.

Jak przechowywać surowe ryby w lodówce?

O tym, że ryby należy przechowywać w niskiej temperaturze, prawdopodobnie nikomu nie trzeba przypominać. Optymalne warunki mieszczą się w przedziale od dwóch do czterech stopni Celsjusza. By ograniczyć kontakt surowej ryby z innym pożywieniem, umiejscowić ją należy na najniższej półce lodówki.

Jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie ryb jest umieszczenie mięsnych porcji w misce lub innym głębokim naczyniu, które wcześniej wyłożymy kostkami lodu. Ryby dobrze jest obłożyć nimi również z góry. Jedynym minusem tego rozwiązania jest fakt, że trzeba co jakiś czas sprawdzać, czy kostki nie stopniały i w razie potrzeby dorzucić ich odpowiednią ilość, by mięso było całkowicie przykryte.

Jeśli obawiasz się, że rybny zapach zagości w całej lodówce i przeniknie do wszystkich innych artykułów spożywczych, rybę możesz włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika na żywność.

Smak ryb doskonale uzupełniają świeże i suszone zioła
Smak ryb doskonale uzupełniają świeże i suszone zioła123RF/PICSEL

W czym marynować rybę, by bezpiecznie ją przechowywać?

Tym razem nie chodzi o przyrządzenie zalewy, której głównym celem jest urozmaicenie smaku mięsa. Zamarynowanie ryby w mieszance soku z cytryny, czosnku, soli lub obłożenie jej plastrami cebuli ograniczy rozwój niepożądanych bakterii. Nie bez przyczyny składniki te słyną ze swoich dezynfekujących właściwości.

Dlaczego właściwe przechowywanie ryb jest tak ważne?

Wiele słyszy się o zaletach spożywania ryb, lecz trzeba pamiętać, że jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości związane z ich świeżością, lepiej zrezygnować z rybnego posiłku. Procesy, które zachodzą w mięsie, kiedy jest przechowywane zbyt długo lub w niewłaściwych warunkach, mogą doprowadzić do zatruć objawiających się nudnościami, wymiotami, biegunką, dusznościami, a nawet zaburzeniami pracy serca. Niestety, jeśli mięso jest nieświeże, obróbka termiczna nie uczyni z niego produktu zdatnego do spożycia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas