Jak przygotować jajka w koszulce?
Gotowanie jajek w koszulce wymaga wprawy, ale kto opanuje technikę może ją wykorzystać w przygotowywaniu wielu pysznych dań.
Zagotować ok 1 litr wody z solą. Dodać 5 łyżek octu. Jajko wybić na lekko posmarowaną olejem chochelkę i wlać do wody. Gotować ok. 5 minut na słabym ogniu, wyjąć.
Porady:
1. Aby jajko ładnie się ukształtowało, najpierw zamieszaj wodę z octem tak, aby powstał mały wir, a następnie ostrożnie wlej jajko w jego środek.
2. Można też przygotować jajka w koszulce inną metodą. Szpikulcem zrób mały otworek w skorupce jajka (na szerszym końcu) i włóż jajko na 1 minutę do wrzątku, wyjmij i dopiero wtedy wybij jajka do wrzącej wody
3. Aby żółtko nie ścięło się już po wyjęciu w wrzątku natychmiast przełóż je do miseczki z zimną wodą a następnie osącz.
Dania z jajkami w koszulkach: