Jak przygotować komosę ryżową
Nasiona komosy zawierają bowiem 48 proc. skrobi, ok. 18 proc. białek i 4-9 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich również bardzo dużo błonnika, wapnia, żelaza, witaminy E, magnezu i fosforu. Istnieje kilka odmian quinoa: biała, zwana również złotą, czerwona i czarna.

Komosa jest nie tylko jednym z najzdrowszych, ale również jednym z najprostszych do przygotowania posiłków. Dzięki wszystkim wyżej wymienionym zaletom może stanowić pełnowartościowy posiłek dla dziecka, m.in. na etapie odstawiania od piersi. Poniżej znajdziecie metodę gotowania quinoa.
Gotowanie komosy
Co potrzebujemy?
1 szklanka quinoa (1 szklanka surowych nasion komosy po ugotowaniu daje nam mniej więcej 2,5-3 szklanki) Oliwa 2 szklanki płynu (np. wody lub bulionu) Opcjonalnie ¼ łyżeczki soli
Jak przygotować?
Krok 1: Przed gotowaniem warto przepłukać komosę pod bieżącą wodą. Dzięki temu usuniemy gorzki lub mydlany smak. Najlepiej wysypać ją na sito i kilka razy przepłukać. Krok 2: Następnie na rozgrzaną patelnie wlewamy kilka kropli oliwy. Gdy się nagrzeje wysypujemy z sita quinoa. Mieszamy przez chwilę, aż odparują resztki wody. Krok 3: Do komosy dodajemy 2 szklanki płynu (woda, bulion) i sól. Krok 4: Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5 minut. Krok 5: Ugotowane nasiona wystarczy zamieszać widelcem i będą gotowe do spożycia.
Komosę można jeść jako samodzielne danie, jako składnik musów i puree lub też jako dodatek do sałatek, mięs i deserów.