Jak przygotować komosę ryżową
Nasiona komosy zawierają bowiem 48 proc. skrobi, ok. 18 proc. białek i 4-9 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich również bardzo dużo błonnika, wapnia, żelaza, witaminy E, magnezu i fosforu. Istnieje kilka odmian quinoa: biała, zwana również złotą, czerwona i czarna.
Komosa jest nie tylko jednym z najzdrowszych, ale również jednym z najprostszych do przygotowania posiłków. Dzięki wszystkim wyżej wymienionym zaletom może stanowić pełnowartościowy posiłek dla dziecka, m.in. na etapie odstawiania od piersi.
Poniżej znajdziecie metodę gotowania quinoa.
Gotowanie komosy
Co potrzebujemy?
1 szklanka quinoa (1 szklanka surowych nasion komosy po ugotowaniu daje nam mniej więcej 2,5-3 szklanki)
Oliwa
2 szklanki płynu (np. wody lub bulionu)
Opcjonalnie ¼ łyżeczki soli
Jak przygotować?
Komosę można jeść jako samodzielne danie, jako składnik musów i puree lub też jako dodatek do sałatek, mięs i deserów.