Jak przygotować łazanki?

Łazanki są bardzo łatwym daniem, znanym powszechnie w polskich domach. Nie wymaga ono wielu składników oraz poświęconego czasu. Jest sporo przepisów na tę potrawę, ale najlepiej smakuje w tradycyjnej formie z kiełbasą, grzybami oraz kapustą kiszoną. Oczywiście można dodać do niego różne przyprawy, np. kminek, ziele angielskie czy liść laurowy. Poniżej przedstawiamy przepis na idealne łazanki, które z pewnością zachwycą twoich domowników i gości.

Łazanki to tradycyjne polskie danie
Łazanki to tradycyjne polskie danie123RF/PICSEL

Co to są łazanki?

Jest to danie, które składa się z makaronu, klasycznie w kształcie kwadratowym, ale nie jest to konieczność. Do tego najczęściej dodaje się kapustę kiszoną oraz kiełbasę razem z grzybami. Historia tego polskiego dania sięga XVI wieku, kiedy to do naszego kraju zawitała Bona Sforza, żona Zygmunta I Starego. Ponieważ królowa pochodziła z Włoch, danie to początkowo przypominało swoją formą dzisiejszą lasagne. Dopiero na przestrzeni wieków, było ono modyfikowane. Czym jeszcze różniły się ówczesne łazanki od dzisiejszych? Przede wszystkim nie mieszano wszystkich składników razem, natomiast przekładano warstwowo makaron z farszem, a następnie zapiekano.

Prosty i szybki przepis na łazanki

Łazanki robi się szybko i są bardzo smaczne
Łazanki robi się szybko i są bardzo smaczne123RF/PICSEL

Oto składniki, które będziesz potrzebować do zrobienia łazanek:

  • 400 g makaronu łazanki (quadretti),
  • 1 cebulę,
  • 150 g kiełbasy,
  • 500 g kapusty,
  • 4 pieczarki.

Oto przepis w kilku prostych krokach:

1. Na początek ugotuj makaron. Wrzuć go osolonej i zagotowanej wody. Od czasu do czasu zamieszaj.

2. Poszatkuj drobno kapustę. Następnie gotuj ją w niewielkiej ilości wody do momentu jej odparowania. Kapusta powinna być miękka.

3. Obierz i pokrój pieczarki. Potem podsmaż je razem z cebulą i kiełbasą na patelni.

4. Po chwili dodaj również kapustę i mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Zdejmij z kuchenki po kilku minutach.

5. Odcedź makaron i przełóż go do wysokiego garnka.

6. Do naczynia przełóż składniki z patelni. Dodaj również szczyptę soli i pieprzu.

7. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smacznego!

„Ewa gotuje”: Grzyby w cieście naleśnikowymPolsat

Co można jeszcze dodać do łazanek?

Przyprawy oraz składniki, które dodatkowo wykorzystasz do łazanek, zależą od twoich preferencji smakowych. Przykładowo do kapusty kiszonej świetnie pasuje ziele angielskie, kminek czy liść laurowy. Często dodawana jest też natka pietruszki, która podkreśla smak potrawy. Jeśli robisz łazanki w wersji z mięsem mielonym, dodaj do niego oregano i bazylię.

Wolisz łazanki w wersji wegetariańskiej? Mięso możesz zamienić na marchewkę i czerwoną cebulę. Smaku dopełni majeranek oraz mielony kminek i kilka ziaren jałowca.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas