Jak przygotować smoothie w kolorach jesieni
Pyszne i pożywne smoothies mogą uzupełnią śniadanie w dużą dawkę witamin. Odpowiednie mieszanie warzyw z owocami sprawi, że dzieci nie lubiące warzyw nie będą wybrzydzać pijąc smoothie. Oto trzy przykłady zdrowych i pożywnych smoothie.
Gruszkowo owsiane smoothie
* duża gruszka bez nasion, pokrojona
* ½ szklanki mleka migdałowego
* ¼ szklanki jogurtu waniliowego
* ¼ spreparowanych płatków owsianych
* szklanka kostek lodu
* ½ łyżki syropu klonowego
* 1 łyżka masła migdałowego
* ½ łyżeczki świeżo startego imbiru
* szczypta mielonego cynamonu, plus odrobina do dekoracji
Zmieszaj wszystkie składniki w blenderze. Rozlej do szklanek i posyp po wierzchu cynamonem.
Smoothie z nasion dyni
* ¼ szklanki jogurtu waniliowego
* ¼ szklanki pure z dyni
* łyżka nasion dyni
* ½ łyżeczki przyprawy do piernika
* łyżka syropu klonowego
* ¼ szklanki mleka migdałowego
* szklanka lodu
Zblenduj wszystkie składniki razem. Przelej koktajl do szklanek, udekoruj posypując nasionami dyni.
Jabłkowe smoothie
* jabłko, pocięte na cząstki
* szklanka mleka migdałowego
* 2 łyżki nasion chia
* łyżka syropu klonowego
* ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
* ½ łyżeczki cynamonu
* szczypta gałki muszkatołowej i soli
Wszystkie składniki zmieszaj razem w blenderze. Dodatkowo możesz dodać szklankę lodu.