Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów?
Wszyscy ci, którzy mają na ogródkach działkowych pomidorowe krzaczki, z wytęsknieniem czekają na obfite zbiory, by później raczyć się smakowitymi warzywami. Czasami jednak nasza niecierpliwość sprawia, że chcemy, aby szybciej dojrzały. Na szczęście proces ten jest jak najbardziej możliwy: zarówno niedojrzałych zerwanych wcześniej, ale także i tych obecnych na krzaczkach. Dzięki temu możemy w krótkim czasie cieszyć się słodkimi, jędrnymi pomidorami, które nie tylko efektownie prezentują się na kanapkach, ale także wybornie smakują! Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? Przekonajmy się.
Czego potrzebują pomidory?
Owoce krzewów pomidora potrzebują dużo słońca, aby stały się dojrzałe. Wtedy nie tylko zmieniają swój kolor na intensywnie czerwony, ale także stają się bardziej miękkie, lecz równocześnie jędrne. Niestety, czasem dzieje się tak, że albo przez przypadek zerwaliśmy niedojrzałego pomidora, albo tylko połowa warzywa jest już dostatecznie czerwona, lecz reszta nie. W takim razie je można już przynieść do domu i umieścić w jasnym miejscu - ponieważ wtedy też z czasem dojrzeją, co pomoże mieć świeżych pomidorów na przyszłość. Ale proces ten można szybko przyspieszyć w bardzo łatwy sposób.
Przyspiesz dojrzewanie pomidorów
Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? Zasada jest łatwa: wystarczy je ułożyć w suchym, nasłonecznionym, ale nie w bezpośrednim słońcu miejscu. Idealnie, by wyłożyć je na tacce, aby tam spokojnie mogły nabrać koloru. Jeśli chcemy proces dojrzewania pomidorów przyspieszyć, warto trzymać się kilku wskazówek.
- Niedojrzałe pomidory warto umieszczać w towarzystwie jabłka lub banana. Wydzielają one etylen, który pomaga dojrzeć warzywom.
- Pomidory warto ustawiać w towarzystwie czerwonych, już dojrzałych warzyw
- Tackę można wyścielić czerwoną bibułą - kolor ma znaczenie i przyspiesza dojrzewanie.
Zapamiętaj ten trik
Wymienione sposoby na szybsze dojrzewanie pomidorów dotyczą tylko owoców już zebranych. A czy proces ten można przeprowadzić na krzewach? Tak, ale wyłącznie jesienią, kiedy zbliżają się ciemniejsze dni, a owoce jeszcze nie nabrały koloru. Wtedy krzew trzeba ogłowić! W jaki sposób? Wystarczy uciąć wierzchołek rośliny tuż nad kiścią dojrzewających pomidorów. Poza tym warto pozbyć się także innych, pustych już łodyg i liści. To sprawi, że krzew pomidora skupi się na wytwarzaniu owoców, a nie na utrzymaniu niejadalnych części rośliny.
Zobacz także: