Jak stosować w kuchni oliwę z oliwek?
Oliwa z oliwek jest rodzajem tłuszczu pochodzącego z wyciskanych owoców oliwnych. Olej ten jest często używany w kuchni, kosmetyce, w produkcji mydeł i produktów farmaceutycznych. W przeciwieństwie do innych olejów, oliwa jest bogata w niezbędne składniki odżywcze. Dzięki czemu jest jednym z najzdrowszych rodzajów oleju wykorzystywanym w kuchni. Owocowy smak oleju sprzężony ze smakiem potrawy pomaga wzmocnić jej smak. Dowiedz się jak stosować oliwę, by wydobyć z niej wszystko co najlepsze.

Składniki
Jako marynata

Oliwy można użyć jako marynatę do drobiu, owoców morza, ryb, a nawet warzyw. Wymieszaj oliwę z pomidorami, sokiem z cytryny i odrobiną octu balsamicznego, aby wydobyć subtelne smaki grillowanych mieś. Oliwa skutecznie przenika kilka pierwszych warstw żywności nadając jej niesamowity smak.
Składniki
Jako sos sałatkowy

Skropiona odrobiną oliwy zielona sałata będzie doskonała w smaku. Ponieważ oliwa zawiera mniej kalorii niż majonez, sałatka stanie się lżejsza kalorycznie i smaczniejsza. W połączeniu z octem balsamicznym będzie doskonałą bazą sosu vinaigrette do sałatek.
Sos do makaronu
Czy wiesz, że oliwa jest tradycyjnie stosowana w kuchni francuskiej jako sos do makaronu? Wystarczy dodać odrobinę oliwy do ugotowanego makarony, nadając jej orzeźwiający smak. Możesz również podsmażyć oliwę, dodać do niej czosnek i zioła.
Składniki
Jako dip

Oto niskokaloryczna alternatywa dla dżemów, marmolady, maseł do pieczywa. Wymieszaj oliwę z octem balsamicznym. Jest to szybki, łatwy i jakże zdrowy dip do pieczonych smakołyków. Badania pokazują, że to może zmniejszyć obwód w talii.
Do gotowania
Zapomnij o używaniu masła, margaryny czy smalcu. Wystarczy użyć oliwy o smaku soczystych ziół do potraw z grilla. Tak polane kawałki mięsa nie skleja się, a ich smak będzie niepowtarzalny.