Jak ubić śmietanę na sztywno? Proste sposoby

Czy jest ktoś, kto nie lubi bitej śmietany? Tak naprawdę trudno znaleźć kogoś, kto za nią nie przepada! Ten wspaniały dodatek urozmaicić domowe wypieki i desery, ale największym trudno się łasuchom powstrzymać od zjedzenia jej saute. Oczywiście, w sklepach dostępne są gotowce, jednak najlepiej smakuje ta przyrządzona własnoręcznie. Jak ubić śmietanę na sztywno? Nie jest to trudne, ale trzeba pilnować kilku kwestii, aby w szybki sposób otrzymać upragnioną konsystencję.

Bita śmietana wyjdzie jak marzenie. Pilnuj się tylko tych zasad
Bita śmietana wyjdzie jak marzenie. Pilnuj się tylko tych zasad123RF/PICSEL

Ubicie śmietany zaplanuj wcześniej!

Jeśli nagle przyjdzie ochota na bitą śmietanę, to spontaniczne jej przygotowanie nie zawsze musi się udać. Dlaczego? Ponieważ - nawet jeśli mamy składniki w domu - śmietana musi być dobrze schłodzona. W lodówce powinna spędzić kilka, a nawet kilkanaście godzin. Ale nie tylko ona powinna być bardzo zimna: niższej od pokojowej temperatury wymagają również miska oraz mieszadła miksera. Dlatego do ubijania śmietany na sztywno warto używać naczyń albo metalowych, albo szklanych.

Ważny jest rodzaj śmietany!

Przepis na idealnie ubitą śmietanę na sztywno? Musi być tłusta! Im więcej procent zawiera, tym lepiej! Chociaż ta informacja może nie jest najlepsza dla trzymających linię, to jednak do ubicia smakołyku potrzebna jest ta oznaczona 30 proc. lub 36 proc. A co z innymi rodzajami? Oczywiście, ubijanie chudszej śmietany na sztywno może się udać, ale na pewno nie osiągnie odpowiedniej konsystencji do dekoracji. Poza tym zabieg może się wydłużyć, więc nie jest to dobry pomysł dla niecierpliwych.

Chcesz, aby śmietana nadawała się do dekoracji deserów? Zaplanuj jej ubijanie kilka godzin wcześniej
Chcesz, aby śmietana nadawała się do dekoracji deserów? Zaplanuj jej ubijanie kilka godzin wcześniej

Jak ubić śmietanę na sztywno mikserem?

Ubijanie śmietany na sztywno nie zajmie nam dłużej niż pięć minut, ale pod pewnymi warunkami. Na początku trzeba miksować śmietanę na najwyższych obrotach przez dwie minuty! Po określonym czasie moc trzeba zmniejszyć - w międzyczasie do ubijanej śmietany można dodać cukier puder, sok z cytryny czy kakao. Nie wolno również dodawać wymienionych składników na końcu, ponieważ to właśnie wtedy zwiększa się prawdopodobieństwo zwarzenia się śmietany.

Wyczuj odpowiedni moment!

Kiedy poznać, że śmietana jest idealnie ubita na sztywno? Kiedy po obróceniu miski jej zawartość nie ucieka z naczynia. Niestety, czasem trudno wyczuć odpowiedni moment, a jeśli nie mamy wprawy, test może zakończyć się fatalnie. Jeśli chcemy uniknąć wpadki, trzeba zobaczyć na mieszadła miksera: gdy w czasie miksowania widać wyraźne zagłębienie w ich miejscu to znak, że śmietana ubita jest prawidłowo.

Pamiętajmy - śmietany nie wolno ubijać zbyt długo, ponieważ wtedy wyjdzie nam... masło! Chyba że właśnie taki efekt akurat chcemy osiągnąć.

Na ratunek bitej śmietanie

Co zrobić, kiedy nasza bita na sztywno śmietana jest daleko od ideału? Jeśli ma płynną konsystencję, czasami ratunkiem jest jej dodatkowe schłodzenie. Innym pomysłem jest dodanie odrobiny soli i ponowne próby miksowania. Jeśli jednak boimy się, że to zepsuje cały efekt, można uratować ją np. serkiem mascarpone, co zagęści cały krem i nada mu innego, choć wcale nie gorszego smaku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas