Jak ugotować jajko na miękko? Płynne żółtko zawsze wyjdzie perfekcyjnie

Trzymaj się naszych wskazówek, a za każdym razem przygotujesz pyszne jajka na miękko
Trzymaj się naszych wskazówek, a za każdym razem przygotujesz pyszne jajka na miękko123RF/PICSEL

Jak zrobić jajko na miękko? Rozmiar ma znaczenie

  • Małe "S" - mierzą do 5 centymetrów długości, gotować je należy 3,5 minuty.
  • Średnie "M" - od czubka do czubka mają 6 centymetrów, a czas obróbki wynosi 4,5 minuty.
  • Duże "L" - ich długość wynosi około 7 centymetrów, czas gotowania na miękko to 5,5 minuty.
Jajko na miękko - aż cieknie ślinka!
Jajko na miękko - aż cieknie ślinka!123RF/PICSEL

Jak ugotować jajko na miękko — najważniejsze zasady

  • Gdy chcesz ugotować kilka sztuk jednocześnie, zadbaj o to, by zawsze były tego samego rozmiaru.
  • Do rondelka wlej wodę i uruchom kuchenkę. W tym czasie umyj jajka.
  • Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, ostrożnie włóż jajka — najlepiej użyć do tego łyżki stołowej.
  • Zacznij odliczać czas. Jeśli woda przestała się gotować, zwiększ nieco moc palnika.
  • Na koniec zdejmij rondelek z kuchenki. Odlej część gorącej wody, uzupełniając ją zimną kranówką. Proces gotowania zostanie zahamowany.
Jak gotować jajka, żeby zawsze wychodziły?
Jak gotować jajka, żeby zawsze wychodziły?123RF/PICSEL

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

"Zdrowie na widelcu": Jak przyrządzić jajka? Uwaga na salmonellę!Polsat CafePolsat Cafe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?