Jak ugotować jajko na miękko? Płynne żółtko zawsze wyjdzie perfekcyjnie

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Masz już spore doświadczenie kulinarne, lecz nadal gotowanie jajek na miękko to dla ciebie ruletka? Zamiast upragnionego płynnego żółtka po obraniu okazuje się, że wnętrze ma stałą konsystencję? Podpowiadamy, jak ugotować jajko na miękko, by uniknąć niespodzianek w jadalni i za każdym razem przyrządzić perfekcyjne śniadanie.

Trzymaj się naszych wskazówek, a za każdym razem przygotujesz pyszne jajka na miękko
Trzymaj się naszych wskazówek, a za każdym razem przygotujesz pyszne jajka na miękko123RF/PICSEL

Jak zrobić jajko na miękko? Rozmiar ma znaczenie

Być może twoje niepowodzenia na polu gotowania jajek na miękko wynikają z nieprzywiązywania wagi do ich rozmiaru. Od tego zależy czas, jaki powinny spędzić w gotującej się wodzie, by białko było ścięte, a żółtko płynne i apetyczne.

Jak wygląda stosunek wielkości jajka do czasu gotowania?

  • Małe "S" - mierzą do 5 centymetrów długości, gotować je należy 3,5 minuty.
  • Średnie "M" - od czubka do czubka mają 6 centymetrów, a czas obróbki wynosi 4,5 minuty.
  • Duże "L" - ich długość wynosi około 7 centymetrów, czas gotowania na miękko to 5,5 minuty.
Jajko na miękko - aż cieknie ślinka!
Jajko na miękko - aż cieknie ślinka!123RF/PICSEL

Jak ugotować jajko na miękko — najważniejsze zasady

Przede wszystkim do gotowania na miękko nie nadają się zimne jajka wyjęte prosto z lodówki. Ich kontakt z gorącą wodą doprowadzi do pękania skorupki, co zniweczy starania o idealny posiłek. Wyjmij je odpowiednio wcześniej. Jeśli bardzo się spieszysz, możesz umyć je w ciepłej wodzie. Zmniejszy to ryzyko szoku termicznego i uszkodzenia skorupek.

Pora na gotowanie jajek na miękko krok po kroku:

  • Gdy chcesz ugotować kilka sztuk jednocześnie, zadbaj o to, by zawsze były tego samego rozmiaru.
  • Do rondelka wlej wodę i uruchom kuchenkę. W tym czasie umyj jajka.
  • Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, ostrożnie włóż jajka — najlepiej użyć do tego łyżki stołowej.
  • Zacznij odliczać czas. Jeśli woda przestała się gotować, zwiększ nieco moc palnika.
  • Na koniec zdejmij rondelek z kuchenki. Odlej część gorącej wody, uzupełniając ją zimną kranówką. Proces gotowania zostanie zahamowany.

Po zdjęciu skorupki uraczy cię widok idealnego jajka na miękko. Jeśli masz ochotę na kulinarną odmianę, sprawdź też, jak ugotować jajko na twardo, by uniknąć sinej obwódki.

Jak gotować jajka, żeby zawsze wychodziły?
Jak gotować jajka, żeby zawsze wychodziły?123RF/PICSEL

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Gwarancją smacznego posiłku jest korzystanie ze świeżych produktów. Jak ocenić, że jajko nie jest zepsute? Wykonaj prosty test. Wlej wodę do głębokiego naczynia lub szerokiej szklanki, a na dnie połóż jajko. Jeśli po chwili obróci się i uniesie w stronę powierzchni, jajko jest stare i nie nadaje się do jedzenia.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas