Jak ugotować jajko na twardo? Już nigdy nie zobaczysz sinej obwódki wokół żółtka

Apetyczne jajka na twardo - aż ślinka cieknie!
Apetyczne jajka na twardo - aż ślinka cieknie!123RF/PICSEL

Jak długo gotować jajka na twardo? To zależy

  • Małe "S" mają zwykle długość do 5 centymetrów. Gotuj je maksymalnie 8 minut.
  • Średnie "M" mierzą około 6 centymetrów. Czas gotowania wynosi 9 minut.
  • Duże "L" osiągają około 7 centymetrów, wymagają obróbki trwającej 10 minut.
"Zdrowie na widelcu": Co oznaczają numery na kurzych jajkach? Polsat CafePolsat Cafe

Gotowanie jajek na twardo — kuchenne porady

  • Do garnka wlej zimną wodę.
  • Dodaj 1-2 łyżki soli, zamieszaj i ostrożnie włóż jajka.
  • Ustaw średnią moc palnika.
  • Czas gotowania jajek licz od momentu zagotowania wody.
  • Na koniec wylej wrzątek i zalej jajka zimną wodą, by zahamować proces gotowania.
Gotuj jajka bezbłędnie
Gotuj jajka bezbłędnie123RF/PICSEL

Po co dodawać sól do gotowania jajek?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?