Jak ugotować jajko na twardo? Już nigdy nie zobaczysz sinej obwódki wokół żółtka
Oprac.: Joanna Leśniak
Gotowanie jajek na twardo nie jest trudnym zadaniem, lecz trzeba wiedzieć, że podczas tej prostej czynności czyhają na nas pewne pułapki. Chcesz uzyskać idealne jajka na twardo do sałatki albo faszerowania, ale po obraniu ich ze skorupki zauważasz, że w ich wnętrzu powstała mało apetyczna, sina obwódka? To znak, że spędziły w wodzie zbyt dużo czasu. Ile gotować jajko na twardo? Zapoznaj się z naszym kulinarnym poradnikiem.
Spis treści:
Jak długo gotować jajka na twardo? To zależy
Odpowiedź na to pytanie związana jest nierozerwalnie z rozmiarem jajek, które zamierzamy gotować. Pozornie różnice między jajami kurzymi nie są ogromne, ale wpływają na czas obróbki. Jak się w tym odnaleźć i ile czasu gotować jajka na twardo?
Rozmiar jajek określa się na podstawie jego masy, ale podejrzewamy, że nie masz czasu ani ochoty na ważenie każdej sztuki. Zwłaszcza że niejednokrotnie potrzeba ich co najmniej kilku do wyczarowania smacznej pasty czy sałatki. Możesz więc kierować się naszą ściągą, przydatną podczas gotowania jajek na twardo.
- Małe "S" mają zwykle długość do 5 centymetrów. Gotuj je maksymalnie 8 minut.
- Średnie "M" mierzą około 6 centymetrów. Czas gotowania wynosi 9 minut.
- Duże "L" osiągają około 7 centymetrów, wymagają obróbki trwającej 10 minut.
Gotowanie jajek na twardo — kuchenne porady
Zanim przystąpisz do pracy, jajka wyjmij z lodówki, by uzyskały temperaturę pokojową. Gotowanie ich tuż po wyjęciu z chłodziarki jest najczęstszą odpowiedzią na pytanie, dlaczego jajka pękają podczas gotowania. Zrób to co najmniej pół godziny przed planowaną obróbką. Jeśli chcesz zjeść je na śniadanie, możesz wyjąć je z lodówki wieczorem przed położeniem się spać. Co dalej?
- Do garnka wlej zimną wodę.
- Dodaj 1-2 łyżki soli, zamieszaj i ostrożnie włóż jajka.
- Ustaw średnią moc palnika.
- Czas gotowania jajek licz od momentu zagotowania wody.
- Na koniec wylej wrzątek i zalej jajka zimną wodą, by zahamować proces gotowania.
Żółtko będzie miało idealną konsystencję i kolor. Jeśli będziesz trzymać się naszych wskazówek, nie zobaczysz ciemnej obwódki, a dania jajeczne będą smakować wybornie.
Po co dodawać sól do gotowania jajek?
Nie wpłynie to na walory smakowe, ale stanowi bardzo praktyczny trik kulinarny. Sól sprawia, że jajka obiera się dużo łatwiej, więc nie rezygnuj z tego dodatku. Jak duża powinna być jej porcja? W sytuacji, gdy gotujesz jednocześnie 2-4 jajka, wsyp 2 łyżki przyprawy.
Pamiętaj również o wybraniu garnka takiej wielkości, by jajka nie były ściśnięte. Inaczej będą pękać w czasie gotowania.
Polecamy: