Reklama

Reklama

Jak ugotować ziemniaki w mundurkach?

Takie ziemniaki zachowują więcej witamin.


Reklama

Ziemniaki dokładnie myjemy (można wyszorować szczoteczką, ale trzeba uważać, żeby nie  uszkodzić skórki. Ziemniaków nie obieramy i nie kroimy - w całości wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 20-25 minut pod lekko uchyloną przykrywką.

Ziemniaki odcedzamy i zostawiamy odkryte, aby odparowały. Obieramy ze skórki, kiedy przestygną na tyle, że można je trzymać w dłoniach.  Można też obierać bardzo gorące ziemniaki jeśli nadzieje się je na specjalne widełki.

Porady: Do gotowania w mundurkach najlepsze będą odmiany: irga, irys, sokół.

Wybieramy ziemniaki równej wielkości. Gotujemy na umiarkowanym ogniu, równomiernie (nie podkręcamy, nie zmniejszamy). Sprawdzamy stopień ugotowania widelcem (powinien miękko wchodzić).

Ziemniaki zawsze (również te obrane) wrzucamy do wrzącej wody, dzięki temu tracą one mniej składników odżywczych. Ziemniaki wstawione do zimnej wody "oddają" jej witaminy i składniki mineralne (najwięcej tracą, kiedy woda osiąga temp. 40 st. C), które później wylewamy do zlewu!

Solimy ok. 1 łyżeczkę na litr wody.

Sekret przygotowania dobrego puree ziemniaczanego

IG

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | mundurki | obieranie ziemniaków

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje