Jak walczyć z cukrzycą napojem z piżmianu jadalnego (okry)?
Zawsze warto dowiedzieć się czegoś więcej o piżmianie jadalnym (okrze). Ta interesująca roślina jest dobra dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ obniża ilość glukozy wchłanianej z jedzenia za pośrednictwem układu pokarmowego. Dodatkowo obniża także poziom glukozy w krwiobiegu, utrzymując go na stałym poziomie. Oczywiście, aby odczuć te efekty należy we właściwy sposób przygotować okrę. Jedną rzeczą, której zdecydowanie należy unikać jest smażenie, ponieważ wysoka temperatura eliminuje zawarte w roślinie substancje aktywne. Zgodnie w wieloma ekspertami najlepiej skorzystasz z dobrodziejstw piżmianu jadalnego, jeśli będziesz się trzymać zdrowej diety przeznaczonej dla diabetyków i będziesz utrzymywać aktywność fizyczną.
Przykładowo bieganie zaledwie godzinę dziennie może ustabilizować poziom glukozy w krwiobiegu. Właściwa dieta wzbogacona okrą zredukuje ogólną ilość glukozy dostarczaną codziennie organizmowi, dzięki czemu nigdy więcej nie doświadczysz negatywnych skutków wysokiego poziomu glukozy. Nie należy zapominać, że cukrzyca to choroba, która może łatwo postępować i jeśli nie wprowadzisz kilku zmian do swojej diety oraz do stylu życia, skończy się na konieczności przyjmowania leków.
Z wymienionych powyżej powodów, lekarze zalecają regularną kontrolę poziomu glukozy we krwi oraz regularne wizyty u lekarza, na wypadek, jeśli zauważysz jakieś zmiany w swoim organizmie.
Oprócz piżmianu jadalnego również cynamon, Gurmar oraz przepękla ogórkowata mogą pomóc ustabilizować poziom glukozy. Możesz dowolnie mieszać wymienione składniki, aby lepiej kontrolować poziom glukozy we krwi.
Wszystkie powyższe składniki są dostępne w formie tabletek, co sprawia, że ich przyjmowanie jest prostsze.
Jak przyrządzić napój z piżmianu jadalnego dla diabetyków?
Weź dwa świeże owoce piżmianu jadalnego.
Ostrożnie odetnij ogonki i główki.
Przetnij owoc na cztery części
Przed udaniem się na nocny spoczynek zanurz je w szklance wypełnionej wodą.
Pij napój z piżmianu jadalnego około 30 minut przed śniadaniem. Pomoże ci to ustabilizować i kontrolować poziom cukru.