Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? Trzy sprawdzone przepisy

Ziemniaki są skarbnicą cennych składników odżywczych
Ziemniaki są skarbnicą cennych składników odżywczych123RF/PICSEL

Czy ziemniaki są zdrowe?

Placki ziemniaczane

Z resztek ziemniaków warto przygotować placki ziemniaczane
Z resztek ziemniaków warto przygotować placki ziemniaczane123RF/PICSEL
  • ugotowane ziemniaki,
  • mąka pszenna,
  • mleko,
  • jajko,
  • mielona papryka,
  • sól, pieprz,
  • olej roślinny do smażenia.
  1. Do pozostałych ziemniaków dodaj mąkę pszenną, mleko, jajko, sól oraz pieprz, a także mieloną paprykę.
  2. Składniki wymieszaj, aż utworzy się z nich jednolita masa.
  3. Smaż na małym ogniu do zarumienienia z obu stron.

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł na kolację
Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł na kolację123RF/PICSEL
  • ugotowane ziemniaki,
  • 150 gramów ulubionej kiełbasy,
  • dwa średnie jajka,
  • około 150 gramów sera żółtego,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • pięć pieczarek,
  •  mała cebula,
  • 1/4 dużej czerwonej papryki,
  • do smaku: przyprawa do zapiekanek, pieprz, sól.
  1. Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Na patelni podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę i pieczarki i cebulkę.
  3. Ser zetrzyj na tarce na większych oczkach.
  4. Do osobnej miski wbij jaja, dodaj jogurt oraz szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj delikatnie.
  5. Teraz ułóż warstwowo: ziemniaki, ser, posyp całość przyprawą do zapiekanek, dołóż farsz z patelni. Na koniec dodaj pokrojoną paprykę i całość zalej jajkami z jogurtem naturalnym.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Zapiekanka będzie smakować wybornie z sosem czosnkowym.

Gnocchi

Włoskie kluski przypadną do gustu każdemu
Włoskie kluski przypadną do gustu każdemu123RF/PICSEL
Szałwia lekarska. Pomaga przy anginie, bólu gardła i zębówInteria.tv