Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? Trzy sprawdzone przepisy
Często zastanawiasz się co zrobić z resztkami ziemniaków z obiadu? Wykorzystaj je do przygotowania innego dania: złocistych placków czy chrupiącej zapiekanki. Ponadto warzywa te mają wiele właściwości zdrowotnych. Jak wykorzystać pozostałe kartofle? Podpowiadamy.
Czy ziemniaki są zdrowe?
Kartofle mają szereg właściwości zdrowotnych, gdyż posiadają cenne dla organizmu składniki. Jednym z nich jest witamina C, która należy do grupy silnych antyoksydantów. Ponadto uszczelnia naczynia krwionośne, wpływając tym samym na szybsze gojenie się ran. Dodatkowo witamina C wzmacnia układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w okresie przejściowym. Należy też podkreślić obecność magnezu, który reguluje pracę serca i ciśnienia tętniczego. Ma również niebagatelny wpływ na układ nerwowy, wspiera pracę mózgu i poprawia pamięć.
Polecamy: Domowa pizza z kalafiora
Placki ziemniaczane
To jedna z opcji kulinarnych, którą możesz wykorzystać. Placki ziemniaczane nie są trudne w przygotowaniu. Świetnie smakują z dodatkiem śmietaną i świeżym szczypiorkiem.
Składniki:
- ugotowane ziemniaki,
- mąka pszenna,
- mleko,
- jajko,
- mielona papryka,
- sól, pieprz,
- olej roślinny do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do pozostałych ziemniaków dodaj mąkę pszenną, mleko, jajko, sól oraz pieprz, a także mieloną paprykę.
- Składniki wymieszaj, aż utworzy się z nich jednolita masa.
- Smaż na małym ogniu do zarumienienia z obu stron.
Zapiekanka ziemniaczana
Kolejną propozycją jest zapiekanka ziemniaczana. Idealnie sprawdzi się na wieczór ze znajomymi. Potrzebujesz tylko kilku składników:
- ugotowane ziemniaki,
- 150 gramów ulubionej kiełbasy,
- dwa średnie jajka,
- około 150 gramów sera żółtego,
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- pięć pieczarek,
- mała cebula,
- 1/4 dużej czerwonej papryki,
- do smaku: przyprawa do zapiekanek, pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
- Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia.
- Na patelni podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę i pieczarki i cebulkę.
- Ser zetrzyj na tarce na większych oczkach.
- Do osobnej miski wbij jaja, dodaj jogurt oraz szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj delikatnie.
- Teraz ułóż warstwowo: ziemniaki, ser, posyp całość przyprawą do zapiekanek, dołóż farsz z patelni. Na koniec dodaj pokrojoną paprykę i całość zalej jajkami z jogurtem naturalnym.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Zapiekanka będzie smakować wybornie z sosem czosnkowym.
Gnocchi
To włoskie kluseczki wykonasz z resztek ziemniaków po obiedzie. Ich odpowiednikiem są polskie kopytka. Jak je przygotować? Przełóż ziemniaki z obiadu do wysokiego naczynia. Dodaj do nich dwa jajka, łyżkę masła, szczyptę gałki muszkatołowej i dwie szklanki mąki pszennej. Składniki wyrób ręką na jednolitą i gładką masę. Uformuj z niej wałek i pokrój na mniejsze części. Następnie z ciasta ukształtuj kulki i lekko dociśnij od góry widelcem. Tak uzyskasz tradycyjny wzór gnocchi. Przykryj je ścierką i zostaw na trzy godziny. Na koniec zagotuj i posól wodę, kluski wrzucaj partiami i czekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Będzie to znak, że są już gotowe do spożycia. Wybornie komponują się z sercami, mięsem i sosami ziołowymi. Smacznego!
Zobacz: