Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? Trzy sprawdzone przepisy

Często zastanawiasz się co zrobić z resztkami ziemniaków z obiadu? Wykorzystaj je do przygotowania innego dania: złocistych placków czy chrupiącej zapiekanki. Ponadto warzywa te mają wiele właściwości zdrowotnych. Jak wykorzystać pozostałe kartofle? Podpowiadamy.

Ziemniaki są skarbnicą cennych składników odżywczych
Ziemniaki są skarbnicą cennych składników odżywczych123RF/PICSEL

Czy ziemniaki są zdrowe?

Kartofle mają szereg właściwości zdrowotnych, gdyż posiadają cenne dla organizmu składniki. Jednym z nich jest witamina C, która należy do grupy silnych antyoksydantów. Ponadto uszczelnia naczynia krwionośne, wpływając tym samym na szybsze gojenie się ran. Dodatkowo witamina C wzmacnia układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w okresie przejściowym. Należy też podkreślić obecność magnezu, który reguluje pracę serca i ciśnienia tętniczego. Ma również niebagatelny wpływ na układ nerwowy, wspiera pracę mózgu i poprawia pamięć.

Placki ziemniaczane

Z resztek ziemniaków warto przygotować placki ziemniaczane
Z resztek ziemniaków warto przygotować placki ziemniaczane123RF/PICSEL

To jedna z opcji kulinarnych, którą możesz wykorzystać. Placki ziemniaczane nie są trudne w przygotowaniu. Świetnie smakują z dodatkiem śmietaną i świeżym szczypiorkiem.

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki,
  • mąka pszenna,
  • mleko,
  • jajko,
  • mielona papryka,
  • sól, pieprz,
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do pozostałych ziemniaków dodaj mąkę pszenną, mleko, jajko, sól oraz pieprz, a także mieloną paprykę.
  2. Składniki wymieszaj, aż utworzy się z nich jednolita masa.
  3. Smaż na małym ogniu do zarumienienia z obu stron.

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł na kolację
Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł na kolację123RF/PICSEL

Kolejną propozycją jest zapiekanka ziemniaczana. Idealnie sprawdzi się na wieczór ze znajomymi. Potrzebujesz tylko kilku składników:

  • ugotowane ziemniaki,
  • 150 gramów ulubionej kiełbasy,
  • dwa średnie jajka,
  • około 150 gramów sera żółtego,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • pięć pieczarek,
  •  mała cebula,
  • 1/4 dużej czerwonej papryki,
  • do smaku: przyprawa do zapiekanek, pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

  1. Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Na patelni podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę i pieczarki i cebulkę.
  3. Ser zetrzyj na tarce na większych oczkach.
  4. Do osobnej miski wbij jaja, dodaj jogurt oraz szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj delikatnie.
  5. Teraz ułóż warstwowo: ziemniaki, ser, posyp całość przyprawą do zapiekanek, dołóż farsz z patelni. Na koniec dodaj pokrojoną paprykę i całość zalej jajkami z jogurtem naturalnym.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Zapiekanka będzie smakować wybornie z sosem czosnkowym.

Gnocchi

Włoskie kluski przypadną do gustu każdemu
Włoskie kluski przypadną do gustu każdemu123RF/PICSEL

To włoskie kluseczki wykonasz z resztek ziemniaków po obiedzie. Ich odpowiednikiem są polskie kopytka. Jak je przygotować? Przełóż ziemniaki z obiadu do wysokiego naczynia. Dodaj do nich dwa jajka, łyżkę masła, szczyptę gałki muszkatołowej i dwie szklanki mąki pszennej. Składniki wyrób ręką na jednolitą i gładką masę. Uformuj z niej wałek i pokrój na mniejsze części. Następnie z ciasta ukształtuj kulki i lekko dociśnij od góry widelcem. Tak uzyskasz tradycyjny wzór gnocchi. Przykryj je ścierką i zostaw na trzy godziny. Na koniec zagotuj i posól wodę, kluski wrzucaj partiami i czekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Będzie to znak, że są już gotowe do spożycia. Wybornie komponują się z sercami, mięsem i sosami ziołowymi. Smacznego!

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas