Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?
Nadal wiele osób uważa, że prawdziwy obiad nie może obyć się bez ziemniaków podawanych do dań mięsnych i jarskich. Choć jeszcze jakiś czas temu uważano, że ziemniaki mogą powodować nadwagę, dziś wiemy, że nie są bardzo kaloryczne (69-85 kcal w 100g), za to obfitują w białko, witaminę C oraz błonnik, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Znaleźć w nich można także potas i magnez, które mogą wspomóc serce i obniżyć ciśnienie. Niestety, gotowane ziemniaki z obiadu często są wyrzucane, co w dobie zero-waste nie powinno mieć w ogóle miejsca. Dlatego resztki mogą być dobrą bazą do stworzenia pomysłowych, smacznych i prostych dań. Zatem, jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?
Nie stój długo przy garnkach!
Ziemniaki, które nie zostały wykorzystane podczas obiadu, mogą z powodzeniem być podstawą posiłku kolejnego dnia. Wystarczy przepuścić je przez praskę razem z twarogiem i zeszkloną na maśle cebulką, aby otrzymać farsz do wyśmienitych pierogów ruskich. Choć wiele pań domu ma smykałkę do ich lepienia i spod ich palców w krótkim czasie wychodzi ich imponująca ilość, nie każdy ma czas na ich przygotowanie, gdyż, jak wiadomo, są bardzo czasochłonne. Na szczęście ziemniaczany farsz do pierogów ruskich może być dodatkiem do naleśników. Takie odmienione danie zachwyci nawet wybredne podniebienie!
Kluski i kopytka
Jeśli jesteś fanem ziemniaków, w łatwy sposób możesz przygotować z nich kopytka lub kluski. Wystarczy je zmielić na drobną masę, dodać jajko oraz mąkę (ziemniaczaną lub pszenną) oraz wyrobić ciasto. Następnie uformować albo kluski śląskie, albo kopytka i ugotować w osolonym wrzątku. Idealnie komponują się z gulaszem lub sosem pieczarkowym. Jeśli chcesz zerwać z rutyną i podać kopytka lub kluski w niecodzienny sposób, dodaj do masy ugotowanego buraka lub odrobinę zmiksowanego szpinaku. Nie dość, że będą miały lepszy smak, to ich kolor zachęci nawet niejadków!
Kotlety ziemniaczane
Dla wielu osób piątek jest dniem bezmięsnym, dlatego szukają nowych pomysłów na ciekawy obiad. Jeśli w czwartek zostały ziemniaki, przygotuj z nich przepyszne i rozpływające się w ustach kotlety! Wystarczy zmielić ziemniaki, dodać do nich drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę, szczypiorek, sól, pieprz oraz jajko i odrobinę mąki pszennej. Wyrób masę ręką, a następnie uformuj nieduże kotleciki. Obtocz je w rozkłóconym jajku oraz odrobinie bułki tartej i smaż je na dobrze rozgrzanym oleju przez kilka chwil tak, aby były zarumienione z obu stron. Prawda, że proste?
Zapiekanka
Nie masz czasu, aby po pracy przygotować obiadu dla całej rodziny? Ziemniaki z poprzedniego dnia mogą być podstawą wyśmienitego dania, które jest proste i bardzo pożywne. O czym mowa? O zapiekance! Wystarczy ziemniaki pokroić w plastry i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Oczywiście, możesz dodać do niej warzywa, takie jak brokuł, kalafior, marchew, papryka, czy por. Jeśli ktoś lubi mięso, można dodać do zapiekanki kawałki piersi z kurczaka lub mięso mielone. Całość można obficie posypać serem albo polać sosem beszamelowym, śmietanowym lub jogurtowym. Zapiekankę wystarczy zapiec przez kilkanaście minut i gotowe.
Puree
Wiele gospodyń uwielbia ziemniaczane puree, które można w sprytny sposób wykorzystać. Wystarczy dodać do niego ugotowany groszek, pokrojoną w kostkę marchewkę lub oba składniki naraz. Puree podgrzej z dodatkami na patelni z odrobiną masła albo podgrzej w kuchence mikrofalowej i podawaj w towarzystwie kotletów.
Szybka sałatka
Jeśli zapomniałeś o wizycie gości i musisz szybko czymś ich poczęstować, sięgnij po ugotowane wcześniej ziemniaki. Pokrój je w kostkę, dodaj kiszonego ogórka, szynkę oraz pęczek koperku. Całość dopraw solą i pieprzem, odrobiną musztardy oraz majonezem. To szybki sposób, aby uzyskać oryginalną, niemiecką sałatkę kartoflaną. Jeśli za nią nie przepadasz, dodaj do ziemniaków ugotowany bób, podsmażony boczek i solidną porcję posiekanej pietruszki.
Patenty szefów kuchni
Gotowane ziemniaki mogą uratować z niejednej kulinarnej opresji. Można dodać je do zbyt rzadkiej zupy lub sosu i zmiksować. Niektórzy wytrawni kucharze dodają ziemniaki również do wypieków: przygotowania chlebów wieloziarnistych czy bułek. Ziemniaki mogą być również mniej kalorycznym składnikiem pączków.