Jak zamarynować kurczaka?

Kurczak jest jednym z najczęściej wybieranych mięs wśród Polaków. Trudno się temu trendowi dziwić, ponieważ nie tylko jest smaczny, ale łatwo go przygotować. Nieważne, czy sięgamy po całą tuszkę kurczaka, czy tylko poszczególne części, warto go przed przyrządzaniem zamarynować. Wtedy będzie bardziej soczysty, a smak dokładnie otoczy całe mięso. Jak zamarynować kurczaka? Przekonajmy się!

Marynowany kurczak jest smaczniejszy niż surowy odpowiednik!
Marynowany kurczak jest smaczniejszy niż surowy odpowiednik!123RF/PICSEL

Marynowanie kurczaka krok po kroku

Marynowanie kurczaka nie jest trudne, ale warto zabrać się do niego wcześniej. To gwarant, że dokładnie przejdzie smakami i będzie wyjątkowo soczysty. Przed czynnością kurczaka lub jego części wystarczy odpowiednio przygotować: albo pokroić na kawałki, albo oczyścić tak, aby mieć potrzebny surowiec. Marynowanie nie musi trwać długo. Drób potrzebuje nawet godziny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby marynowanie zacząć dzień wcześniej - wtedy po przyjściu z pracy takie mięso wystarczy upiec.

Gotowego, zamarynowanego kurczaka można wsadzić do zamykanego pojemnika lub owinąć szczelnie folią. Jeśli mamy taką możliwość mięso może być zamknięte od razu w rękawie do pieczenia.

Czym zamarynować kurczaka?

Istnieje wiele marynat, którymi możemy potraktować kurczaka. Wszystko zależy od naszej inwencji! Jeśli hołdujemy klasycznym smakom, czasami wystarczy sam sól i pieprz. Do takiej bazy można dać świeże zioła lub suszone. Kurczak z dodatkiem tymianku lub rozmarynu to będzie rarytas, który rozpieści nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Jeśli nie mamy pomysłu, jak zamarynować kurczaka, to warto sięgnąć po większą gamę przypraw. Oprócz klasyki, nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć kurkumy, curry, papryki ostrej, chili czy wędzonej. W przypadku tego ostatniego składnika nie warto przesadzać! Zbyt duża ilość za bardzo zdominuje smak!

Kurczaka można zamarynować również w iście francuskim stylu! To właśnie tamta kuchnia specjalizuje się w wyszukanych, aczkolwiek dobrze nad Wisłą zadomowionych smakach. Co warto użyć do marynaty? Świeży lub granulowany czosnek, cebulę oraz zioła: bazylię, oregano, koper lub po prostu sięgnąć po mieszankę ziół prowansalskich! 

Lubicie azjatyckie smaki? Przygotowanie kurczaka w taki sposób też nie należy do najtrudniejszych. Marynata w takim stylu to mieszanka curry, imbiru, odrobiny cynamonu! Nie warto również oszczędzać na papryce! Smaki marynaty azjatyckiej muszą być wyraziste.

Ważne dodatki!

Marynowanie można zacząć dzień wcześniej - smak na pewno połączy się z mięsem!
Marynowanie można zacząć dzień wcześniej - smak na pewno połączy się z mięsem!

Same przyprawy to tylko połowa sukcesu. Aby łatwiej zamarynować mięso, warto dodać do niego płyn. Najlepiej sięgnąć po olej lub oliwę. Do dań francuskich można dodać odrobinę wytrawnego wina lub musztardę, a do azjatyckich sosu sojowego!

Wystarczy w miseczce nalać wybrany składnik, dodać do nich mieszankę przypraw, wymieszać i za pomocą pędzelka dokładnie pokrywać mięso. Jeśli korzystamy z rękawa do pieczenia, to wystarczy wszystkie potrzebne składniki wrzucić do wnętrza, dokładnie zamknąć i energicznie potrząsać tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka!


Sprawdź także patent na miękkie mięso:
Delikatne mięso: jaki jest jego sekret?

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas