Jak zapobiegać ciemnieniu warzyw i owoców?

Utlenianie to naturalny proces chemiczny, który destrukcyjnie wpływa na nasze pożywienie. Po przecięciu owoców lub warzyw, uwolnione enzymy łączą się z tlenem i sprawiają, że owoce ciemnieją. Woda, ciepło i utlenianie są prawdziwymi wrogami witamin i minerałów. Im dłużej owoce i warzywa są wystawione na działanie powietrza, tym mniej witamin będą zawierać. Zatrzymaj owoce i warzywa przed utratą składników odżywczych, dzięki tym prostym sposobom.

ciemnienie owoców
ciemnienie owoców© Photogenica
jak zapobiegać ciemnieniu owoców
© Photogenica

Przygotowujesz danie i nie chcesz, aby produkty ściemniały? Zanurz owoce i warzywa w zakwaszonej wodzie. Wystarczy dodać 1 łyżkę octu do wody. Umieść produkty w wodzie, ale nie należy je moczyć zbyt długo. Banany nie należy moczyć dłużej niż 3 minuty, a jabłka nie więcej niż 15 minut. Owoce odcedź, wysusz i użyj, wtedy gdy będą ci potrzebne.

Sok cytrynowy

Owoce cytrusowe, takie jak limonki, cytryny, pomarańcze i grejpfruty pomogą ci powstrzymać utlenianie. Wystarczy posmarować powierzchnię owocu lub warzywa sokiem z cytrusów.

Witamina C

brązowienie owoców
© Photogenica

Rozwiązaniem ciemnienia owoców i warzyw może być witamina C, która zapobiega utlenianiu. Rozgnieć kilka tabletek witaminy C i dodaj je do wody. Przed włożeniem owoców do wody należy je skroić w plasterki. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed wolnymi rodnikami.

Ocet

Przygotowujesz danie i nie chcesz, aby produkty ściemniały? Zanurz owoce i warzywa w zakwaszonej wodzie. Wystarczy dodać 1 łyżkę octu do wody. Umieść produkty w wodzie, ale nie należy je moczyć zbyt długo. Banany nie należy moczyć dłużej niż 3 minuty, a jabłka nie więcej niż 15 minut. Owoce odcedź, wysusz i użyj, wtedy gdy będą ci potrzebne.

Sok jabłkowy dla jabłek

owoce ciemnienie
© Photogenica

Pokrój jabłka w plasterki i zamocz je w soku jabłkowym. Pozwoli to zapobiec ciemnieniu owoców.

Zimna woda do ziemniaków

Obrane ziemniaki zanurz w zimnej wodzie. Zimna woda zapobiega odbarwieniom.

Warzywa

Warzywa należy jak najszybciej zużyć. Dłuższy czas przechowywania skrojonych warzyw przyspiesza ich ciemnienie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas