Jak zapobiegać ciemnieniu warzyw i owoców?

Utlenianie to naturalny proces chemiczny, który destrukcyjnie wpływa na nasze pożywienie. Po przecięciu owoców lub warzyw, uwolnione enzymy łączą się z tlenem i sprawiają, że owoce ciemnieją. Woda, ciepło i utlenianie są prawdziwymi wrogami witamin i minerałów. Im dłużej owoce i warzywa są wystawione na działanie powietrza, tym mniej witamin będą zawierać. Zatrzymaj owoce i warzywa przed utratą składników odżywczych, dzięki tym prostym sposobom.

ciemnienie owoców
ciemnienie owoców© Photogenica
jak zapobiegać ciemnieniu owoców
© Photogenica

Przygotowujesz danie i nie chcesz, aby produkty ściemniały? Zanurz owoce i warzywa w zakwaszonej wodzie. Wystarczy dodać 1 łyżkę octu do wody. Umieść produkty w wodzie, ale nie należy je moczyć zbyt długo. Banany nie należy moczyć dłużej niż 3 minuty, a jabłka nie więcej niż 15 minut. Owoce odcedź, wysusz i użyj, wtedy gdy będą ci potrzebne.

Sok cytrynowy

Owoce cytrusowe, takie jak limonki, cytryny, pomarańcze i grejpfruty pomogą ci powstrzymać utlenianie. Wystarczy posmarować powierzchnię owocu lub warzywa sokiem z cytrusów.

Witamina C

brązowienie owoców
© Photogenica

Rozwiązaniem ciemnienia owoców i warzyw może być witamina C, która zapobiega utlenianiu. Rozgnieć kilka tabletek witaminy C i dodaj je do wody. Przed włożeniem owoców do wody należy je skroić w plasterki. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed wolnymi rodnikami.

Ocet

Przygotowujesz danie i nie chcesz, aby produkty ściemniały? Zanurz owoce i warzywa w zakwaszonej wodzie. Wystarczy dodać 1 łyżkę octu do wody. Umieść produkty w wodzie, ale nie należy je moczyć zbyt długo. Banany nie należy moczyć dłużej niż 3 minuty, a jabłka nie więcej niż 15 minut. Owoce odcedź, wysusz i użyj, wtedy gdy będą ci potrzebne.

Sok jabłkowy dla jabłek

owoce ciemnienie
© Photogenica

Pokrój jabłka w plasterki i zamocz je w soku jabłkowym. Pozwoli to zapobiec ciemnieniu owoców.

Zimna woda do ziemniaków

Obrane ziemniaki zanurz w zimnej wodzie. Zimna woda zapobiega odbarwieniom.

Warzywa

Warzywa należy jak najszybciej zużyć. Dłuższy czas przechowywania skrojonych warzyw przyspiesza ich ciemnienie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas