Jak zawekować mięso do słoików? Genialne triki, które powinna znać każda gospodyni domowa

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
68
Udostępnij
Wekowanie to świetny sposób na przedłużenie przydatności do spożycia niektórych produktów
Wekowanie to świetny sposób na przedłużenie przydatności do spożycia niektórych produktów123RF/PICSEL

Na czym polega wekowanie?

Wekowanie mięsa krok po kroku

Zrobienie mięsa w słoiku zajmie ci niewiele czasu, a goście z pewnością będą zachwyceni
Zrobienie mięsa w słoiku zajmie ci niewiele czasu, a goście z pewnością będą zachwyceni123RF/PICSEL
  • Najpierw należy przygotować mięso, które chcemy zawekować - mogą to być na przykład polędwiczki w sosie, galareta mięsna czy klopsiki. Istotne są dwa elementy: mięso i zalewa. Jeśli chcemy zawekować resztki pieczeni bez sosu, możemy zalać je bulionem. 
  • Kolejnym krokiem jest wyparzanie słoików i nakrętek. Naczynia nie powinny być w żadnym przypadku uszkodzone ani wyszczerbione.
  • Następnie należy umieścić w słoiku kawałki mięsa i zalać sosem bądź inną zalewą, zostawiając kilka centymetrów wolnej przestrzeni pod nakrętką.
  • Należy przetrzeć słoiki jeśli zostały ubrudzone - to ważne, bo gwint słoika oraz nakrętka muszą być czyste i suche. Dodatkowo można przetrzeć te miejsca spirytusem, aby mieć pewność, że powierzchnia została dobrze odtłuszczona. Następnie należy starannie zakręcić słoiki.
  • Na dnie dużego garnka kładziemy ścierkę. Dzięki niej słoiki nie będą obijać się o dno i się nie zniszczą. Ustawiamy słoiki na ściereczce.
  • Do większego garnka włożyć gotowe słoiki z mięsem i wlać tyle wody, aby jej poziom nie dosięgał do nakrętek. Jeśli do słoików zostały włożone gorące kawałki mięsa, wlewamy gorącą wodę, natomiast jeśli było chłodne, należy wlać zimną.
  • Całość przykryć i gotować przed około 20 minut-60 minut (w zależności od wielkości słoików).
  • Po tym czasie wyjąć słoiki i ostudzić je. Po upływie 24 godzin proces należy powtórzyć i zmniejszyć czas gotowania. 
  • Po trzecim gotowaniu i wystudzeniu słoików weki są gotowe.

Jak długo wekować mięso w słoikach?

Wekowanie można też przeprowadzić "na sucho", w piekarniku
Wekowanie można też przeprowadzić "na sucho", w piekarniku 123RF/PICSEL

Jak pasteryzować mięso w piekarniku?

  • Używać słoików typu twist-off, sprawdzić, czy słoiki i nakrętki nie są uszkodzone.
  • Układać słoiki nakrętkami do góry.
  • Wyparzyć wrzątkiem naczynia przed pasteryzacją, a następnie wysuszyć.
  • Zostawić około 2 cm wolnego miejsca pod nakrętką.
  • Zimne słoiki wstawić do chłodnego piekarnika, a lekko ciepłe do wcześniej nagrzanego.
Polska kuchnia okiem włoskiego mistrzaINTERIA.PL
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
45
Super
relevant
15
Hahaha
haha
5
Szok
shock
2
Smutny
sad
0
Zły
angry
1
Lubię to
like
Super
relevant
68
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na