Reklama

Reklama

Jak pasteryzować ogórki? Tak utrwalisz domowe przetwory

Jak pasteryzować ogórki, aby zachowały swój smak, jędrność oraz walory odżywcze? To nic trudnego. Wystarczy piekarnik lub garnek i pół godziny wolnego czasu, aby twoje przetwory mogły być przechowywane miesiącami.

Pasteryzacja to nic innego jak podgrzewanie produktów spożywczych, tak aby zniszczyć bądź zahamować wzrost chorobotwórczych bakterii i grzybów, powodujących psucie się produktów. Przerywa również proces fermentacji, nadając żywności większą trwałość i możliwość dłuższego przechowywania. A wszystko to przy zachowaniu smaku produktów i bez użycia sztucznych dodatków.

Czytaj więcej: Co można dodać do ogórków kiszonych?

Reklama

Podczas pasteryzacji podgrzewamy przetwory do 60-100 stopni Celsjusza, temperaturę dopasowujemy odpowiednio do produktu, który pasteryzujemy. Niestety, w trakcie tego procesu giną również niektóre witaminy i bakterie probiotyczne, dlatego ważne jest dobranie odpowiedniego czasu pasteryzacji, tak aby zachować jak najwięcej cennych składników odżywczych.

Jak pasteryzować ogórki?

Najpopularniejsze w Polskich domach są ogórki konserwowe lub kiszone. Prawidłowo przygotowane cieszą smakiem przez całą jesień i zimę. Pasteryzacje można przeprowadzić na dwa sposoby - na sucho oraz na mokro.


Pasteryzacja ogórków na sucho

Pasteryzację ogórków na sucho przeprowadzamy w piekarniku. Jest to sposób nieco trudniejszy - należy zwrócić uwagę na wysokość temperatury oraz wziąć pod uwagę rodzaj sprzętu jaki posiadamy. Istotna jest również funkcja termoobiegu.

Zobacz też: Babciny przepis na chrupkie ogórki

Jeśli chcemy z niej skorzystać, wystarczy umieścić słoiki w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 120 st. C i włączyć funkcję termoobiegu. Od momentu gdy piekarnik nagrzeje się, trzymamy w nim słoiki jeszcze 20 minut, następnie wyłączamy piekarnik, pozostawiając słoiki w środku. Następnie uchylamy lekko drzwiczki, aby powoli się studziły.

Proces ten przebiega tak samo z piekarnikiem elektrycznym bez termoobiegu. Różnica polega jedynie na czasie i temperaturze - nagrzewamy urządzenie do 130 st. C i od momentu nagrzania, trzymamy w nim słoiki przez 30 minut. Sposób studzenia przebiega dokładnie tak samo. 

Pasteryzacja ogórków na mokro 

Pasteryzacja na mokro jest to klasyczny i bardziej popularny sposób na domową pasteryzację, znany dobrze od wieków. Potrzebny jest sporych rozmiarów garnek (minimum pięć litrów). Pasteryzację należy rozpocząć od wyłożenia dna garnka czystą ścierką, ułożeniu słoików, tak aby się nie stykały i zalaniu ich gorącą wodą, poniżej poziomu nakrętek. Wodę należy doprowadzić do wrzenia, a ogórki pasteryzować około 20-25 minut, po czym ostrożnie wyjąc je z wody i starannie dokręcić. 

Zobacz także: Tego unikaj podczas kiszenia ogórków

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy