Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków? Zrobisz to w kilka minut
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które zawsze jest mile widziane na obiadowym stole. Podstawą potrawy jest kapusta, mająca sporo właściwości zdrowotnych. By smakowała wybornie, trzeba ją odpowiednio zmiękczyć. Jaki sposób będzie najlepszy? Podpowiadamy.
Spis treści:
Dlaczego warto zmiękczyć kapustę do gołąbków?
Dzięki temu wykonanie gołąbków będzie znacznie prostsze. Liście kapusty stają się miększe i bardziej elastyczne. Również samo zwijanie liści warzywa stanie się prostsze, a farsz nie wydostanie się na zewnątrz. Oprócz tego posiłek będzie smakować lepiej, a to ważne, gdyż kapusta ma szereg właściwości zdrowotnych. Zawiera między innymi: witaminę C i A, żelazo, wapń czy potas. Czasami jednak nie wystarczy umieszczenie liści kapusty we wrzątku. Dlatego warto wykorzystać inną metodę.
Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków?
Wystarczy, że włożysz kapustę do mikrofalówki i podgrzejesz ją przed około 10 minut. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka, by nie uszkodzić liści. Pamiętaj jednak, by w pierwszej kolejności usunąć głąb, który znajduje się na spodzie warzywa. Możesz też oddzielić liście, położyć na talerzu i dopiero włożyć do urządzenia. Kontroluj proces parzenia i sprawdzaj, czy są już wystarczająco miękkie. Po takim zabiegu będą same odchodzić i lepiej się zawijać przy nakładanu farszu.
Przepis na gołąbki
By gołąbki miały idealny smak, należy wypróbować sprawdzony przepis. Do przyrządzenia dania potrzebujesz kilku składników:
- 1 głowa kapusty białej lub włoskiej,
- 800 gramów mięsa mielonego z indyka lub kurczaka,
- 400 gramów soczewicy czerwonej,
- 3 sztuki szalotki,
- 4 łyżki oliwy,
- 500 gramów przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka oregano,
- przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj soczewicę, następnie odsącz i wystudź.
- Posiekaj szalotki i zeszklij na patelni, dodaj przed trzy łyżki oliwy.
- Wytnij głąb z kapusty i podgrzej w mikrofali, według zaleceń podanych wyżej.
- W głębokim naczyniu pomieszaj ze sobą: mięso, soczewicę, cebulę i oliwę. Wszystko przypraw solą i pieprzem.
- Na liściach kapusty kładź proporcjonalną ilość farszu do ich wielkości (około dwie łyżki).
- Dokładnie zawiń liście, końcówkę przytwierdź wykałaczką. Dzięki temu gołąbek nie rozwinie się w czasie gotowania.
- Pozostałymi liśćmi wyłóż spód garnka i ułóż na nich gołąbki. Dodaj przecier i wodę (proporcje 1:2), dołóż oregano i pozostałą oliwę. Wierzch gołąbków przykryj liśćmi i gotuj pod przykryciem przez około 40 minut na małym ogniu.
Zobacz też: