Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków? Zrobisz to w kilka minut

Kapusta do gołąbków powinna być miękka
Kapusta do gołąbków powinna być miękka 123RF/PICSEL

Dlaczego warto zmiękczyć kapustę do gołąbków?

Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków?

Sprawdzony przepis to gwarancja pysznych gołąbków
Sprawdzony przepis to gwarancja pysznych gołąbków123RF/PICSEL

Przepis na gołąbki

  • 1 głowa kapusty białej lub włoskiej,
  • 800 gramów mięsa mielonego z indyka lub kurczaka,
  • 400 gramów soczewicy czerwonej,
  • 3 sztuki szalotki,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 500 gramów przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • przyprawy: sól, pieprz.
  1. Ugotuj soczewicę, następnie odsącz i wystudź.
  2. Posiekaj szalotki i zeszklij na patelni, dodaj przed trzy łyżki oliwy.
  3. Wytnij głąb z kapusty i podgrzej w mikrofali, według zaleceń podanych wyżej.
  4. W głębokim naczyniu pomieszaj ze sobą: mięso, soczewicę, cebulę i oliwę. Wszystko przypraw solą i pieprzem.
  5. Na liściach kapusty kładź proporcjonalną ilość farszu do ich wielkości (około dwie łyżki).
  6. Dokładnie zawiń liście, końcówkę przytwierdź wykałaczką. Dzięki temu gołąbek nie rozwinie się w czasie gotowania.
  7. Pozostałymi liśćmi wyłóż spód garnka i ułóż na nich gołąbki. Dodaj przecier i wodę (proporcje 1:2), dołóż oregano i pozostałą oliwę. Wierzch gołąbków przykryj liśćmi i gotuj pod przykryciem przez około 40 minut na małym ogniu.
Oleje roślinne. Nie każdy nadaje się do smażeniaINTERIA.TVInteria.tv