Jak zrobić bigos z cukinii?
Bigos to tradycyjna polska potrawa, którą kocha wielu z nas. Jeśli nie mamy aktualnie na podorędziu kiszonej kapusty, z powodzeniem można zastąpić ją innym warzywem z rodziny dyniowatych. Bigos z cukinii to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego dania, którą pokochają goście i rodzina. Taka potrawa jest też lżejsza dla układu trawiennego niż danie z kiszonej kapusty. Jak zrobić bigos z cukinii?
Bigos z cukinii: Przepis
Kabaczek to wdzięczne warzywo, z którego można wyczarować wiele pysznych dań. Jeśli masz już na swoim koncie zupę, pieczoną cukinię, makaron czy leczo z tego warzywa i szukasz pomysłu na nowe danie — bigos może być świetnym wyborem. Jak zrobić bigos z cukinii? Do jego wykonania będziesz potrzebować:
Jak zrobić bigos z cukinii?
1. Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem i zeszklij na nim cebulę.
2. Pokrój kiełbasę w kostkę i smaż na patelni, aż tłuszcz się nieco wytopi, a kiełbasa zarumieni.
3. W tym czasie obierz i zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach.
4. Do garnka z cebulą dodają kiełbasę, marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziele angielskie, liścia laurowego i obie papryki w proszku. Smaż około trzech minut.
5. Pokrój cukinię w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do pozostałych warzyw. Dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem około godziny, od czasu do czasu mieszając powstający właśnie bigos z cukinii. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolej nieco wody.
6. Na koniec dodaj przecier pomidorowy i gotuj po przykryciem jeszcze 10 minut.
Bigos z cukinii najlepiej smakuje podawany, podobnie jak tradycyjna wersja dania, z pieczywem.
***
Poznaj też przepisy na: