Lekki krem z cukinii
Cukinia to niedoceniane w Polsce warzywo, a niesłusznie! Jest bardzo łagodna w smaku i stanowi doskonałe połączenie z wieloma dodatkami. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta karoten, co czyni ją niezwykle zdrową. Zupa z niej to doskonały pomysł na obiad.
Cukinie umyj, osusz, pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki, pietruszkę oraz seler obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Do garnka wlej 1 i 1/2 l wody, dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprzu, zagotuj. Włóż mięso, gotuj 15-20 min. Bulion przecedź. Mięso oddziel od kości, pokrój w kostkę, gdy już wystygnie.
Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju, wrzuć cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ziemniaki, pietruszkę i seler. Mieszając smaż ok. 5 min. Warzywa przełóż do garnka z bulionem. Gotuj ok. 15 min aż będą miękkie.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cukinię, mieszając smaż ok. 5 min. Przełóż do garnka z bulionem. Gotuj 5-7 min. Bulion przecedź. Trochę cukinii odłóż. Pozostałe warzywa rozdrobnij blenderem na gładki mus. Przełóż do garnka i powoli dolewaj wywar, w którym się gotowały, aż uzyskasz pożądaną konsystencję zupy.
Dodaj mascarpone i śmietankę. Podgrzewaj nie doprowadzając do wrzenia. Dopraw do smaku. Przelej do miseczek, dodaj odłożoną cukinię i mięso.
***
Zobacz również:
Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program