Jak zrobić idealną marynatę do mięsa?

Jak marynować mięso?
Jak marynować mięso?123RF/PICSEL

Składniki

Jakie mięso nadaje się do marynowania?

Co zrobić, by jedzenie nie przywierało do rusztu grilla?Interia DIYInteria DIY

Jak zrobić marynatę do mięsa?

Składniki

Każdy składnik marynaty do mięsa jest ważny
Każdy składnik marynaty do mięsa jest ważny123RF/PICSEL

Co jeszcze warto mieć w kuchni?

Miód tworzy na mięsach warstwę apetycznej glazury
Miód tworzy na mięsach warstwę apetycznej glazury123RF/PICSEL

Marynata do mięsa: Praktyczne wskazówki

  • Istnieje przekonanie, że im mięso więcej czasu spędzi w marynacie, tym lepiej. Zasada ta sprawdza się w przypadku dużych i twardych kawałków. Warto zaplanować gotowanie z 24-godzinnym wyprzedzeniem. Jeśli jednak masz zamiar przyrządzić kurczaka, możesz umieścić go w marynacie na 6 godzin. Delikatnym rybom i owocom morza wystarczy nawet godzina.
  • Zawsze przechowuj mięso w lodówce. Niska temperatura ograniczy rozwój bakterii, co jest ważne nie tylko podczas letnich upałów. Jedzenie nie będzie narażone na kontakt z owadami.
  • Zadbaj o to, by cała porcja była pokryta marynatą. Jeśli ze względu na rozmiar naczynia nie jest to możliwe, co kilka godzin odwracaj kawałki mięsa, by zamarynowały się równomiernie.
Do przygotowania mięs przydadzą się proste akcesoria kuchenne
Do przygotowania mięs przydadzą się proste akcesoria kuchenne123RF/PICSEL
  • Nie tylko mięso i składniki marynaty są ważne. Równie istotną kwestią jest odpowiednie naczynie. Wybieraj miski szklane lub ceramiczne. Plastikowe pojemniki lub garnki wykonane z kiepskiej jakości aluminium wchodzą w reakcje z kwaśnymi składnikami marynaty. Pod ich wpływem cząsteczki aluminium mogą przedostawać się do jedzenia, a stamtąd bezpośrednio trafiać do naszego ciała i być przyczyną chorób neurologicznych.
  • By przyprawy wniknęły głębiej, mięso nakłuj w kilku miejscach widelcem, specjalnym szpikulcem albo nakłuwaczem. Możesz wykonać cięcia nożem. Zabieg ten wpływa na zwiększenie kruchości mięsa. Pamiętaj o tym, zwłaszcza gdy przyrządzasz popisowe steki!
  • Przyprawy i zioła, które zostały użyte do przyrządzenia zalewy, należy usunąć z mięsa przed wrzuceniem go na ruszt, patelnię lub przed włożeniem do piekarnika. Mogłyby się przypalić, psując smak mięsnych frykasów.

Składniki