Jak zrobić idealne ciasto na pyzy ziemniaczane?

Pyzy ziemniaczane to jedno z najsmaczniejszych tradycyjnych dań w polskiej kuchni. Uformowane w kule kluski są nie tylko bardzo apetyczne, ale też niezwykle sycące. Przepis na pyzy jest banalnie prosty, a do ich przygotowania wystarczą jedynie trzy składniki! Jak je zrobić? Podajemy sprawdzoną recepturę.

Poznaj genialny przepis na pyzy ziemniaczane!
Poznaj genialny przepis na pyzy ziemniaczane!123RF/PICSEL

Jakie ziemniaki do pyz?

Pyzy przygotowuje się na bazie ziemniaków. Należy jednak wybrać odpowiednie warzywa, aby kluski się udały. Najlepiej nadają się do tego ziemniaki typu C, które zawierają najwięcej skrobi. Są one mączyste i mają suchy, rozsypujący się miąższ. Można wybrać takie odmiany jak tajfun, bryza, ceza, gracja czy bzura. Jeśli nie wiemy jaką odmianę kupiliśmy w sklepie, można w łatwy sposób to sprawdzić. Wystarczy przekroić ziemniaka na pół i pocierać o siebie obie połówki. Nadają się do robienia pyz, jeśli będą się sklejały.

Pyzy ziemniaczane: Przepis na ciasto idealne

Wykonanie pyz jest bardzo proste. Można je przygotować bez nadzienia lub faszerowane mięsem czy też kapustą z grzybami. Poniżej podajemy przepis na ciasto na pyzy ziemniaczane.

Składniki:

1,5 kg obranych ziemniaków

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ziemniaki należy obrać i opłukać. Pół kilograma warzyw wkładamy do osolonej wody i gotujemy, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i mielimy w maszynce.

Kilogram surowych ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w maszynce. Odciskamy z nich sok (np. przez ściereczkę bawełnianą lub tetrową pieluchę) i pozostawiamy go na 15 minut, by na dole osiadła warstwa skrobi.

Łączymy ze sobą ugotowane i surowe ziemniaki, dodajemy dwie łyżki skrobi ziemniaczanej i osad, który zebrał się po odciśnięciu startych kartofli. Masę należy lekko posolić i dokładnie wymieszać.

Z masy formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego) i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gdy pyzy ziemniaczane wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez maksymalnie trzy minuty. Kluski odsączamy z wody i podajemy np. z podsmażoną cebulką, ze słoniną lub kawałkami boczku przysmażonymi na patelni.

Pyzy możesz nafaszerować mięsem
Pyzy możesz nafaszerować mięsem123RF/PICSEL

Pyzy z mięsem

Z ciasta według powyższego przepisu można też zrobić pyzy z farszem. Wystarczy dodać trochę więcej mąki ziemniaczanej, uformować z ciasta placki, nałożyć farsz i zlepić w kule. Następnie ugotować w wodzie.

Bazę tradycyjnego farszu do pyz stanowi mięso wieprzowe. Należy ugotować je do miękkości, zmielić i wymieszać z podsmażoną cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farsz doprawiamy pieprzem, solą i suszonym majerankiem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas