Jak zrobić idealne kotlety mielone? Wykorzystaj recepturę Magdy Gessler
Kotlety mielone to tradycyjne polskie danie. Gości na stole nie tylko od święta, ale również w tygodniu. Co zrobić, by było pyszne i dobrze wyglądało? Wypróbuj patent Magdy Gessler, która zdradza przepis na idealne kotlety mielone.
Dlaczego warto jeść kotlety mielone?
To danie, które zawsze jest mile widziane podczas niedzielnego obiadu, ale też w ciągu tygodnia. Jeśli spodziewasz się gości, warto je zaserwować. Najlepiej wykonać mięso wołowe, ale wieprzowe też jest w porządku. Ponadto są źródłem cennych składników, m.in.:
- żelaza
- cynku
- białka
- witamin z grupy B
Mięso mielone jest szczególnie zalecane kobietom w ciąży i osobom aktywnym fizycznie. Także ci, którzy mają niedobory żelaza, powinni sięgać po kotlety z mięsa mielonego. Bowiem zbyt małe stężenie tego pierwiastka w organizmie skutkuje pojawieniem się anemii. Danie to będzie miało również korzystny wpływ dla osób pracujących intelektualnie. To dzięki zawartości witamin z grupy B, które usprawniają pracę mózgu i poprawiają koncentrację.
Jakie kotlety mielone poleca Magda Gessler?
Co takiego do kotletów mielonych dodaje Magda Gessler, że są chrupiące i pyszne? Oto sprawdzony przepis słynnej restauratorki.
Składniki:
- 500 gramów mielonej wołowiny
- 800 gramów mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- trzy średnie cebule
- jedna czerstwa bułka
- mleko do namoczenia pieczywa
- trzy łyżeczki majeranku
- bułka tarta
- dwa duże jaja
- zimna woda
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Najpierw bułkę zalej mlekiem i odstaw na bok.
- Cebulę obierz i posiekaj na małe kawałki, zeszklij na oleju.
- Mięso mielone przełóż do głębokiej miski i dodaj trochę wody (około ¼ szklanki). Wyrób ręcznie przez około trzy minuty.
- Następnie dodaj resztę składników: jaja, cebulę, majeranek, wcześniej przygotowaną bułkę. Dołóż pieprz i sól, by kotlety miały lepszy smak.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i uformuj z mieszanki spłaszczone owale.
- Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by obciekły z nadmiaru tłuszczu.
- Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler podawaj z ziemniakami i świeżą sałatką. Smacznego!
Polecamy: