Jak zrobić idealne kotlety mielone? Wykorzystaj recepturę Magdy Gessler

Kotlety mielone to tradycyjne polskie danie. Gości na stole nie tylko od święta, ale również w tygodniu. Co zrobić, by było pyszne i dobrze wyglądało? Wypróbuj patent Magdy Gessler, która zdradza przepis na idealne kotlety mielone.

Trudno się dziwić, że mielone często trafiają na nasze stoły. Można przygotować je w kilka minut
Trudno się dziwić, że mielone często trafiają na nasze stoły. Można przygotować je w kilka minut123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść kotlety mielone?

To danie, które zawsze jest mile widziane podczas niedzielnego obiadu, ale też w ciągu tygodnia. Jeśli spodziewasz się gości, warto je zaserwować. Najlepiej wykonać mięso wołowe, ale wieprzowe też jest w porządku. Ponadto są źródłem cennych składników, m.in.:

  • żelaza
  • cynku
  • białka
  • witamin z grupy B

Mięso mielone jest szczególnie zalecane kobietom w ciąży i osobom aktywnym fizycznie. Także ci, którzy mają niedobory żelaza, powinni sięgać po kotlety z mięsa mielonego. Bowiem zbyt małe stężenie tego pierwiastka w organizmie skutkuje pojawieniem się anemii. Danie to będzie miało również korzystny wpływ dla osób pracujących intelektualnie. To dzięki zawartości witamin z grupy B, które usprawniają pracę mózgu i poprawiają koncentrację.

Jakie kotlety mielone poleca Magda Gessler?

Co takiego do kotletów mielonych dodaje Magda Gessler, że są chrupiące i pyszne? Oto sprawdzony przepis słynnej restauratorki.

Składniki:

  • 500 gramów mielonej wołowiny
  • 800 gramów mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • trzy średnie cebule
  • jedna czerstwa bułka
  • mleko do namoczenia pieczywa
  • trzy łyżeczki majeranku
  • bułka tarta
  • dwa duże jaja
  • zimna woda
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw bułkę zalej mlekiem i odstaw na bok.
  2. Cebulę obierz i posiekaj na małe kawałki, zeszklij na oleju.
  3. Mięso mielone przełóż do głębokiej miski i dodaj trochę wody (około ¼ szklanki). Wyrób ręcznie przez około trzy minuty.
  4. Następnie dodaj resztę składników: jaja, cebulę, majeranek, wcześniej przygotowaną bułkę. Dołóż pieprz i sól, by kotlety miały lepszy smak.
  5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i uformuj z mieszanki spłaszczone owale.
  6. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
  7. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by obciekły z nadmiaru tłuszczu.
  8. Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler podawaj z ziemniakami i świeżą sałatką. Smacznego!
Jak czytać etykiety? Niektóre nazwy zaskakująInteria.tv

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas