Reklama

Jak zrobić idealnie chrupiące ziemniaki z piekarnika? Ten przepis to hit!

Pieczone ziemniaczki to dziecinnie proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe danie. Jakich przypraw użyć do ich przygotowani? Co zrobić, aby były idealne w smaku, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku? Przedstawiamy triki, dzięki którym ziemniaki z piekarnika będą obłędnie pyszne.

Jakie ziemniaki do pieczenia?

Pieczone ziemniaki to doskonały dodatek do obiadu, dań mięsnych, rybnych, potraw z grilla, ale również wiele osób uwielbia jeść je solo, z dodatkiem śmietanki i surówki. To niewątpliwie jedno z najprostszych, najtańszych w przygotowaniu, a jednocześnie odżywczych dań. Zanim jednak przystąpisz do ich przygotowania, warto wiedzieć, jaką wybrać odmianę. Najlepiej zakupić ziemniaki typu B, które najbardziej polecane są do opiekania. Najpopularniejszymi odmianami do pieczenia są:

  • Irys
  • Irga
  • Gala

Ziemniaki z piekarnika - jaka temperatura będzie idealna?

Podczas pieczenia ziemniaków duże znaczenie ma temperatura. W przypadku ziemniaków surowych powinno być to 180-200 st. C. Czas pieczenia w tej temperaturze wynosi około 30 minut - do momentu zarumienienia. Ziemniaki powinny być miękkie w środku i złociste z wierzchu.  

Reklama

Zobacz też: Po tych dodatkach do ziemniaków tyjemy. Sprawdź, czego lepiej unikać

Dodatki i przyprawy do ziemniaków z piekarnika

Podczas doprawiania ziemniaków do piekarnika można użyć gotowej mieszanki przypraw lub też posypać je:

  • tymiankiem
  • rozmarynem
  • majerankiem
  • odrobiną gałki muszkatołowej
  • czosnkiem granulowanym
  • solą oraz pieprzem

Chrupiące ziemniaki z piekarnika bez gotowania

W piekarniku upiec można zarówno surowe ziemniaki jak i te wcześniej podgotowane. W przypadku surowych należy pokroić je na mniejsze kawałki i ustawić wyższą temperaturę.

Czytaj również: Ziemniaki. Myślisz, że wiesz o nich wszystko? Sprawdź!

Ugotowane ziemniaki z piekarnika

Pieczenie podgotowanych ziemniaków będzie mniej czasochłonne. W tym celu pokrojone warzywa należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, skropić olejem, posypać przyprawami i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na około 20 minut.

Pieczone ziemniaki w piekarniku w mundurkach

Ziemniaki można również upiec w mundurkach. Zanim włożysz je do piekarnika pamiętaj o dokładnym wyszorowaniu skórki - najlepiej przy użyciu szczoteczki. Gdy będą już czyste:

  • ułóż każdego ziemniaka na kawałku folii aluminiowej, posyp solą i dodaj łyżeczkę masła
  • zawiń szczelnie i umieść w naczyniu żaroodpornym
  • włóż do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na około 45-50 minut
  • wyjmij wtedy, gdy będą miękkie - możesz sprawdzić to za pomocą patyczka od szaszłyka lub widelca

Idealne ziemniaki z piekarnika. Szybki przepis od pani Heleny

Do przygotowania idealnie chrupiących ziemniaczków z piekarnika potrzebne będzie:

Składniki

  • Ziemniaki - 1 kg
  • Olej - 4 łyżki
  • Czosnek granulowany lub świeży (2 ząbki)
  • Kminek - 3 łyżki
  • Papryka słodka - 2 łyżeczki
  • Papryka ostra - 1/3 łyżeczki
  • Tymianek suszony - 3 łyżki
  • Sól, pieprz
  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. 
  2. W misce połącz olej z przyprawami i dodaj pokrojone ziemniaki.  Obtocz je dokładnie w marynacie. 
  3. Ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego na 200 st. C. 
  4. Piecz przez 30 min do momentu, gdy będą miękkie w środku i złociste z wierzchu.
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy