Po tych dodatkach do ziemniaków tyjemy. Sprawdź, czego lepiej unikać

Ziemniaki goszczą na naszych stołach w różnej postaci. Są lubiane przez większość osób i zazwyczaj stanowią dodatek do dań mięsnych. Niosą ze sobą wiele wartości odżywczych i wbrew pozorom nie zawierają wiele kalorii. To dodatki, które im towarzyszą, sprawiają, że całość staje się niezwykle tucząca. Z czym lepiej nie podawać ziemniaków?

Ziemniaki są owiane złą sławę głównie przez dodatki, z którymi są podawane
Ziemniaki są owiane złą sławę głównie przez dodatki, z którymi są podawane123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Od dawna panuje przekonanie, że ziemniaków należy unikać, będąc na diecie odchudzającej. Wbrew pozorom te warzywa nie są wysokokaloryczne. 100 g ziemniaków to mniej więcej 75 kalorii.

W dodatku są bogate w wiele witamin i minerałów. Zawierają m.in. potas, fosfor, magnez, a także witaminę C i witaminę B6 oraz błonnik. Ziemniaki są owiane złą sławę głównie przez dodatki, z którymi są podawane. To właśnie one sprawiają, że stają się tuczące.

Podczas przyrządzania puree warto zastąpić masło i śmietanę odrobiną mleka
Podczas przyrządzania puree warto zastąpić masło i śmietanę odrobiną mleka123RF/PICSEL

Jakich dodatków do ziemniaków lepiej unikać?

Jak już wcześniej wspomniano, ziemniaki są wartościowymi warzywami. Chcąc utrzymać zgrabną sylwetkę, warto zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe i dbać, by dieta była zbilansowana i dostarczała zarówno odpowiedniej ilości kalorii, jak i składników odżywczych.

Nie ma konieczności rezygnowania z ziemniaków w obawie o wzrost wagi. Warto jedynie zwracać uwagę na to, z czym są podawane. Zaleca się unikać masła, śmietany i polewania ich tłuszczem ze skwarkami. To właśnie te dodatki sprawiają, że ziemniaki stają się tuczące. Poza tym lepiej unikać tłustych sosów oraz smażenia ziemniaków na słabej jakości olejach.

Najlepiej gotować całe bulwy wraz ze skórką. Wówczas zachowują najwięcej witamin i składników mineralnych. Ponadto, zamiast smażenia lepiej wybrać przygotowywanie ich na parze, a podczas przyrządzania puree warto zastąpić masło i śmietanę odrobiną mleka.

***

„Zdrowie na widelcu”: Chrupiące i tłuste frytki. Na czym są smażone? Polsat Cafe
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?