Reklama

Reklama

Jak zrobić jogurt w domowych warunkach?

Jogurt jest zdrowy i dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Jedna szklanka jogurtu dziennie zaspokaja niemal 60 procent normy zalecanego dziennego spożycia jodu blisko 50 procent dziennego zapotrzebowania na wapń, a przy tym dostarcza organizmowi sporych ilości (co najmniej 25 procent niezbędnego każdego dnia) fosforu, witaminy B2, białka i witaminy B 12. Zarówno kanadyjskie, jak i amerykańskie normy żywnościowe uznają jogurt za ważny składnik codziennej diety.

Jak wykorzystywać jogurt w kuchni?

Białka zawarte w jogurcie nieco utrudniają stosowanie go jako składnika dań gotowanych. Podobnie jak kwaśna śmietana, jogurt będzie się oddzielać od reszty składników i dlatego w daniach pieczonych w piekarniku wykorzystuje się emulgatory, takie jak mąka, skrobia kukurydziana czy ararutowa, aby temu zapobiec. Do sosów przyrządzanych na kuchence zalecam dodawać jogurt pod koniec gotowania, a następnie kontynuować ogrzewanie dania na małym ogniu, żeby jogurt uzyskał odpowiednią temperaturę.

Reklama

Jogurt może z powodzeniem zastępować w przepisach śmietanę, obniżając  tym samym kaloryczność dania. W wypiekach może natomiast zastępować mleko lub część mleka (wypieki staną się wilgotniejsze i zyskają bogatszy smak). Jogurt może zastępować mleko w stosunku objętościowym 1:1, jednak wtedy dość powszechnie dodaje się do mąki jeszcze ½ łyżeczki (2 ml) sody oczyszczonej na każdą 1 szklankę (250 ml) jogurtu.

Jak odcedzić jogurt?

Aby jogurt stał się gęsty i kremowy,  trzeba usunąć z niego wodnistą serwatkę.  Im dłużej jogurt będzie odciekać, tym będzie gęstszy. Odcedzanie jogurtu. Sitko albo durszlak (najlepiej stalowy) połóż na misce, w której zmieszczą się 2 szklanki (po 250 ml) płynu. Sitko wyłóż podwójną warstwą czystej gazy. Wlej 2 szklanki (500 ml) świeżego jogurtu naturalnego do sitka i całość przykryj folią spożywczą albo osłoń brzegami gazy.  Miskę z sitkiem wstaw do lodówki i poczekaj, aż wodnista serwatka ścieknie  do miski (większość płynu zostanie  odcedzona już w ciągu 10 minut).

Odcedzony jogurt. Należy postępować zgodnie z powyższymi instrukcjami i pozostawić jogurt na 10 minut.  Zyska on gęstą i gładką kremową konsystencję. Odcedzony domowy jogurt przypominać będzie jogurt w stylu bułgarskim lub bałkańskim (wytworzony przy użyciu specjalnych szczepów bakterii). Z dwóch szklanek (500 ml) jogurtu uzyskuje się około 1½ szklanki (375 ml) odcedzonego jogurtu.

Jogurt miodowy. Ten słodki i kremowy jogurt stosuje się jako dodatek  do sałatek owocowych bądź deserów.  Aby go przyrządzić, należy wmieszać  do 1½ szklanki (375 ml) odcedzonego jogurtu, 3 łyżki (45 ml) płynnego miodu  lub syropu klonowego, syropu z brązowego ryżu albo z agawy.

Serek jogurtowy. Jeśli pozostawi się  jogurt na sitku przez 8 godzin lub całą noc, uzyska się bardzo gęsty, miękki produkt, przypominający serek kremowy.  Ser jogurtowy wykorzystuje się  do przyrządzania dipów i past, w niektórych przepisach można go też użyć zamiast prawdziwego serka kremowego.  Z 4 szklanek (1 l) jogurtu można uzyskać  1⅓ szklanki (325 ml) serka jogurtowego.

Śmietana jogurtowa. Aby uzyskać  płynną śmietanę o świeżym smaku (podobnym do crème fraîche), należy dodać 1 łyżeczkę (5 ml) jogurtu  do 2 szklanek (500 ml) gęstej śmietany (36-procentowej) i pozostawić mieszaninę  na 15 minut.

Pat Crocker w swojej nowej książce "Wielka księga jogurtów" zamieściła 25 pomysłów na domowy jogurt (i przepisy jak go wykonać w domowych warunkach) a także ponad 200 przepisów na potrawy z jego wykorzystaniem, czerpiących z tradycji kuchni włoskiej, greckiej, tureckiej czy bałtyckiej. Oto kilka z nich.

Jogurt cytrynowy

Składniki

  • 2 szklanki mleka 1–2%
  • 1½ szklanki słodkiej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki śmietany 36% 125
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • ⅓ szklanki syropu klonowego
  • 3 łyżki organicznych żywych kultur bakterii jogurtowych lub 5 g liofilizowanych bakterii jogurtowych
  • 2 łyżki galaretki cytrynowej w proszku

Sposób przygotowania

1. Do rondla ze stali nierdzewnej wlej mleko, dodaj obie śmietany i skórkę cytrynową, a następnie całość podgrzewaj na mniej niż średnim ogniu do temperatury wrzenia  (por. wskazówki s. 26), często mieszając. Dodaj odtłuszczone mleko w proszku i syrop klonowy, dokładnie wymieszaj. Zdejmij rondel z ognia i ostudź zawartość do temperatury 43-49°C, często mieszając. Mleko powinno ostygnąć w ciągu godziny. 

2. W misce wymieszaj starter lub liofilizowane bakterie jogurtowe z mniej więcej ½ szklanki (125 ml) ostudzonego mleka. Dodaj galaretkę cytrynową i pozostałe ostudzone mleko, całość dobrze wymieszaj. 

3. Przelej mleko do czystych kubeczków i nałóż pokrywki, jeśli producent tak zaleca. Umieść kubeczki w jogurtownicy. Ustaw timer na 8 do 12 godzin lub na minimalną wartość przewidywaną przez producenta. Im dłużej trwa proces fermentacji, tym gęstszy i kwaśniejszy będzie jogurt. 

4. W trakcie fermentacji nie poruszaj kubeczków z mlekiem. Po 8 godzinach skontroluj zawartość jednego pojemniczka. Jeśli jogurt osiągnął już pożądaną konsystencję, wyjmij wszystkie kubeczki z jogurtownicy, nałóż pokrywki (w razie konieczności) i od razu wstaw jogurt do lodówki. Gdyby efekt cię nie zadowalał, odstaw testowy kubeczek  do jogurtownicy i pozostaw tam jogurt jeszcze na 1-2 godziny lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Schłodzenie jogurtu zatrzymuje proces fermentacji. Przed podaniem  lub zastosowaniem do przyrządzenia jakiegoś dania jogurt powinien zostać całkowicie schłodzony.

Owoce tropikalne do jogurtu

Składniki

  • 250 ml wody
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka grubo siekanych owoców tropikalnych (por. wskazówka po lewej)
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Sposób przygotowania

1. W rondlu z grubym dnem wymieszaj wodę i cukier. Całość doprowadź do lekkiego wrzenia na średnio dużym ogniu, co pewien czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejsz ogień i gotuj powoli, od czasu do czasu mieszając, przez około 25 minut lub do momentu, w którym mieszanina zgęstnieje. Pozostaw do ostudzenia. 

2. W misce wymieszaj owoce z sokiem cytrynowym.  Dodaj je do ostudzonego syropu. Używaj od razu  albo przykryj dokładnie i wstaw do lodówki (możesz je przechowywać w lodówce do tygodnia).


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje