Jak zrobić leczo ze świeżej papryki?

Leczo z czerwonej papryki nigdy się nie nudzi
Leczo z czerwonej papryki nigdy się nie nudzi123RF/PICSEL

Składniki

Jak zrobić leczo z papryki krok po kroku?

Przepis na ekspresowe leczoInteria KulinariaInteria Kulinaria
Przepis na leczo wywodzi się z kuchni węgierskiej
Przepis na leczo wywodzi się z kuchni węgierskiej123RF/PICSEL

Przydatne triki do leczo z papryki czerwonej

  • Bądź precyzyjny podczas usuwania nasion z papryki. Warzywo możesz również obrać ze skórki. By to zrobić, paprykę należy umieścić w piekarniku. Skórka nie tylko łatwo zejdzie, ale warzywo nabierze też cudownego aromatu i pełniejszego smaku.
  • O ile ściąganie skórki z papryki nie jest konieczne, o tyle polecamy nie pomijać tego kroku w przypadku pomidorów. Ich cienka skórka nie wygląda zbyt apetycznie, gdy pływa w talerzu z obiadem. By ją usunąć, na spodzie pomidorów zrób nacięcie w kształcie krzyżyka, zalej je wrzątkiem, a następnie zimną wodą.
  • Przygotowanie leczo z papryką chili to dobre rozwiązanie dla wielbicieli ognistych smaków. Pamiętaj, by kroić ją w jednorazowych rękawiczkach.
  • Jeśli twoje leczo będzie zbyt gęste i zobaczysz, że składniki zaczynają przywierać do dna rondla, wlej odrobinę wody, passaty pomidorowej albo przecieru.
Leczo z papryki do słoika na zimę też przygotujesz bez trudu
Leczo z papryki do słoika na zimę też przygotujesz bez trudu123RF/PICSEL

Przydatne triki do leczo z papryki czerwonej

Składniki