Jak zrobić marynowane krewetki na grillu?

Bardzo prosty przepis na marynatę sprawi, że do krewetek nie będziesz już używać żadnych sosów. Krewetki te możesz robić ze świeżych lub mrożonych krewetek oraz używać grilla zwykłego lub elektrycznego. Wypróbuj je z sałatką, ziemniakami i chlebem czosnkowym. Nie będziesz rozczarowany!

Krewetki są bardzo apetyczne
Krewetki są bardzo apetyczne 123RF/PICSEL

Rzeczy, których potrzebujesz

* 3 ząbki czosnku, wyciśnięte

* 1/3 szklanki oliwy z oliwek

* 1/4 szklanki sosu pomidorowego

* 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina

* 2 łyżki drobno posiekanej, świeżej bazylii

* 1/2 łyżeczki soli

* 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

* 1 kg krewetek, umytych, obranych i wyczyszczonych z czarnych żyłek

* patyczki do szaszłyków

Bazą marynaty powinna być oliwa z oliwek
Bazą marynaty powinna być oliwa z oliwek123RF/PICSEL

W dużej misce zmieszaj ze sobą czosnek, oliwę z oliwek, sos pomidorowy i ocet winny. Dodaj posiekaną bazylię, sól i pieprz cayenne. Do marynaty dodaj krewetki i całość dokładnie wymieszaj. Krewetki muszą się dokładnie pokryć marynatą. Miseczkę przykryj folią i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej na godzinę). W międzyczasie kilka razy przemieszaj.

Krewetki stanowią doskonałą przekąskę
Krewetki stanowią doskonałą przekąskę123RF/PICSEL

Rozgrzej grilla (średnia temperatura). Krewetki nabij na patyczki do szaszłyków przebijając je raz koło głowy i raz w tułowiu.

Wykonanie dania zajmuje kilka minut
Wykonanie dania zajmuje kilka minut 123RF/PICSEL

Delikatnie natłuść oliwą ruszt. Grilluj krewetki około 2-3 minuty z każdej strony lub aż zmienią kolor (przestaną być przeźroczyste).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas