Jak zrobić ocet śliwkowy? Sprawdzony przepis
Ocet, czyli wodny roztwór kwasu octowego, obecny jest w naszych gospodarstwach domowych od niepamiętnych czasów - nie tylko w kuchni, ale również w łazience czy domowej apteczce. Największą popularnością cieszy się oczywiście ocet jabłkowy, ale nie brakuje fanów octu śliwkowego. Jak go przygotować?

Ocet śliwkowy od dawna znany jest ze swoich licznych, prozdrowotnych właściwości. Zawiera kwasy organiczne, żywe kultury bakterii, pektyny, enzymy, minerały i pierwiastki. Jest również źródłem witamin z grupy B, A, C, E i P. Ma mnóstwo potasu, magnezu, fosforu, żelaza oraz kwasu octowego, mlekowego i cytrynowego.
Ocet od tysięcy lat stosowany jest zarówno w kuchni jak i w medycynie. W starożytności ogromną popularnością cieszyły się oxymele, które traktowano jako panaceum, a w średniowieczu - ocet czterech złodziei, stosowany przeciw zarazkom i epidemiom.
Współcześnie największą popularnością cieszy się oczywiście ocet jabłkowy, ale nie brakuje wielbicieli octu śliwkowego. Jak go przygotować?
Jak przygotować najlepszy ocet śliwkowy? Sprawdzony przepis
Składniki
- 500g śliwek
- 0,5 szklanki skórek i ogryzków jabłkowych
- 2 łyżki cukru
- 0,5 l wody
Przygotowanie:
1. Śliwki, ogryzki i skórki jabłkowe pokrój w kawałki i wrzuć do dużego słoika. Dodaj cukier i zalej wodą. Zostaw od góry 4 cm wolnej przestrzeni.
2. Przykryj słoik papierową serwetką i ciasno obwiąż gumką.
3. Codziennie mieszaj dokładnie zawartość słoika aż po około miesiącu fermentacja się uspokoi, a fusy opadną na dno.
4. Przecedź ocet i odstaw go jeszcze na miesiąc. Gotowe!
Zobacz też sprawdzone przepisy na ocet jabłkowy: