Jak zrobić ocet śliwkowy? Sprawdzony przepis
Ocet, czyli wodny roztwór kwasu octowego, obecny jest w naszych gospodarstwach domowych od niepamiętnych czasów - nie tylko w kuchni, ale również w łazience czy domowej apteczce. Największą popularnością cieszy się oczywiście ocet jabłkowy, ale nie brakuje fanów octu śliwkowego. Jak go przygotować?
Zobacz również:
Ocet od tysięcy lat stosowany jest zarówno w kuchni jak i w medycynie. W starożytności ogromną popularnością cieszyły się oxymele, które traktowano jako panaceum, a w średniowieczu - ocet czterech złodziei, stosowany przeciw zarazkom i epidemiom.
Współcześnie największą popularnością cieszy się oczywiście ocet jabłkowy, ale nie brakuje wielbicieli octu śliwkowego. Jak go przygotować?
Jak przygotować najlepszy ocet śliwkowy? Sprawdzony przepis
Przygotowanie:
1. Śliwki, ogryzki i skórki jabłkowe pokrój w kawałki i wrzuć do dużego słoika. Dodaj cukier i zalej wodą. Zostaw od góry 4 cm wolnej przestrzeni.
2. Przykryj słoik papierową serwetką i ciasno obwiąż gumką.
3. Codziennie mieszaj dokładnie zawartość słoika aż po około miesiącu fermentacja się uspokoi, a fusy opadną na dno.
4. Przecedź ocet i odstaw go jeszcze na miesiąc. Gotowe!
Zobacz też sprawdzone przepisy na ocet jabłkowy: