Jak zrobić ogórki w musztardzie?

Sezon na ogórki w pełni, dlatego warto się nimi zajadać pod różnymi postaciami. Składają się w 95 procentach z wody, a przy tym są skarbnicą witamin i minerałów. Świetnie orzeźwiają w upalne dni, a do tego oczyszczają z toksyn i pomagają schudnąć. Polecamy również przygotować pyszne przetwory z ogórków, po które będzie można sięgać w zimie. Zamiast zwykłych ogórków konserwowych można zrobić wyborne ogórki w musztardzie - to połączenie zyskuje oryginalny i wyrazisty smak. Takie ogórki będą świetnie pasować do kanapek, koreczków, sałatek czy na talerz do obiadu. Jak zrobić ogórki w musztardzie? Oto najlepsze przepisy.

Przygotuj pyszne ogórki w musztardzie
Przygotuj pyszne ogórki w musztardzie123RF/PICSEL

Dlaczego warto zrobić ogórki w musztardzie?

W lipcu zaczyna się sezon na ogórki i na przygotowywanie z nich przetworów. Warto zrobić ich zapas na zimę, gdyż te warzywa to skarbnica wartości odżywczych. Ogórki składają się w ok. 95 proc. z wody, dzięki czemu doskonale nawadniają organizm, zwłaszcza w czasie upałów. Działają tez moczopędnie, więc pomagają oczyścić organizm z toksyn i pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Mają niewiele kalorii, bo tylko 12 kcal na 100 g, dlatego z powodzeniem mogą sięgać po nie osoby odchudzające się. Jest to również świetna opcja dla cukrzyków, gdyż ogórki mają niski indeks glikemiczny. Warzywa te mogą też wspomóc leczenie infekcji układu moczowego i chorób nerek.

Warto więc sięgać po ogórki jak najczęściej i to w każdej postaci. W lipcu i sierpniu chętnie przygotowujemy z nich takie przetwory jak ogórki kiszone czy konserwowe. Warto dla odmiany zrobić też ogórki w musztardzie, które wyróżniają się wyrazistym smakiem i aromatem. A im dłużej takie ogórki postoją, tym będą miały intensywniejszy smak. Ogórki w musztardzie świetnie komponują się z kanapkami, sałatkami, koreczkami czy z domowym obiadem.

Potrzebne składniki na ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki w musztardzie powinny być przygotowane ze świeżych i dobrej jakości produktów. Najlepiej zebrać warzywa z własnego ogródka lub kupić od sprawdzonego dostawcy. Należy też wybrać odpowiednią musztardę - najlepiej taką, która będzie nam smakować. Na początek można wybrać klasyczny smak, a potem eksperymentować z innymi wariantami. Do zrobienia tego pysznego przetworu potrzebujemy cztery kilogramy ogórków, liście laurowe, pieprz, 10 łyżek musztardy, dwie szklanki octu, trzy szklanki cukru, 5 łyżek soli i dwa litry wody.

Jak zrobić ogórki w musztardzie?

Zalej ogórki zalewą musztardową i pasteryzuj przez 10 minut
Zalej ogórki zalewą musztardową i pasteryzuj przez 10 minut123RF/PICSEL

Ogórki należy przekroić na cztery części (można też obrać, jeśli lubimy miękkie) i ułożyć ciasno w  słoiku. Dodajemy po kilka ziarenek pieprzu i dwa liście laurowe na słoik. Następnie przygotowujemy zalewę. Wodę, cukier, ocet, sól i musztardę należy umieścić w garnku i zagotować. Zalewę wlewamy do słoików z ogórkami i pasterzujemy je przez 10 minut od momentu zagotowania. Na koniec wyjmujemy słoiki i ustawiamy je do góry dnem do ostygnięcia. Z tego przepisu na ogórki w musztardzie wyjdzie siedem słoików.

Ogórki w musztardzie na słodko

Na szczególne uznanie zasługuje przepis na ogórki w zalewie musztardowej z miodem. W tym przypadku ostry smak musztardy zostanie przełamany słodyczą miodu. Jak przygotować takie ogórki? Do słoików należy wrzucić kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy, dwa listki laurowe i ząbek czosnku. Następnie umieszczamy w słoikach pokrojone ogórki i przygotowujemy zalewę. Należy wymieszać ze sobą pięć szklanek wody, szklankę octu, szklankę cukru i trzy płaskie łyżki soli. Roztwór zagotowujemy i zalewamy nim ogórki, dodając pięć łyżek miodu i pięć łyżek musztardy (najlepiej o łagodnym smaku). Zakręcamy słoiki i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas