Jak zrobić solony karmel?

Przepis na słony karmel domowej roboty, który udaje się zawsze!
Przepis na słony karmel domowej roboty, który udaje się zawsze!123RF/PICSEL

Słony karmel: Co trzeba o nim wiedzieć?

Przepis na solony karmel krok po kroku

  • 200 gramów cukru - użyć możesz zarówno białego, jak i brązowego,
  • 100 gramów masła,
  • 200 mililitrów śmietanki kremówki 36%,
  •  szczypta soli - ciekawy efekt uzyskasz dzięki różowej soli himalajskiej.
  • Do niezbyt dużego garnka wsyp cukier i dopilnuj, by rozprowadzić go równomiernie po całej powierzchni.
  • Podgrzewaj na niewielkim ogniu - na tym etapie jeszcze nie mieszaj!
  • Gdy cukier się rozpuści i zacznie nabierać zachęcającej brązowej barwy, dodaj masło i wymieszaj.
  • W momencie, gdy zauważysz, że masło się rozpuściło i połączyło z cukrem, wlej śmietankę. Po chwili dodaj sól i doprowadź do zagotowania, cały czas mieszając.
  • Zdejmij karmel z palnika, przelej do miseczki i poczekaj, aż ostygnie. Gotowe!
Ciasto ze słonym karmelem wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni
Ciasto ze słonym karmelem wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni123RF/PICSEL

Do czego pasuje słony karmel?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?