Jak zrobić solony karmel?

Przepis na słony karmel domowej roboty, który udaje się zawsze!
Przepis na słony karmel domowej roboty, który udaje się zawsze!123RF/PICSEL

Słony karmel: Co trzeba o nim wiedzieć?

Przepis na solony karmel krok po kroku

Zobacz również:

    • 200 gramów cukru - użyć możesz zarówno białego, jak i brązowego,
    • 100 gramów masła,
    • 200 mililitrów śmietanki kremówki 36%,
    •  szczypta soli - ciekawy efekt uzyskasz dzięki różowej soli himalajskiej.
    • Do niezbyt dużego garnka wsyp cukier i dopilnuj, by rozprowadzić go równomiernie po całej powierzchni.
    • Podgrzewaj na niewielkim ogniu - na tym etapie jeszcze nie mieszaj!
    • Gdy cukier się rozpuści i zacznie nabierać zachęcającej brązowej barwy, dodaj masło i wymieszaj.
    • W momencie, gdy zauważysz, że masło się rozpuściło i połączyło z cukrem, wlej śmietankę. Po chwili dodaj sól i doprowadź do zagotowania, cały czas mieszając.
    • Zdejmij karmel z palnika, przelej do miseczki i poczekaj, aż ostygnie. Gotowe!
    Ciasto ze słonym karmelem wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni
    Ciasto ze słonym karmelem wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni123RF/PICSEL

    Do czego pasuje słony karmel?

    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?