Jak zrobić tradycyjny kefir?
Kefir to sfermentowany napój, który pochodzi z rejonu Kaukazu. Jest podobny do jogurtu, ale zawiera inny rodzaj probiotyków. Tradycyjny kefir przyrządza się poprzez wlewanie ziaren kefirowych do mleka (surowego lub pasteryzowanego, jednak nie UHT). Ziarna kefirowe sprawiają, że mleko fermentuje, a co za tym idzie, gęstnieje i nabiera kwaśnego, podobnego do jogurtu, smaku. Ma jednak rzadszą od niego konsystencję. Kefir można kupić w butelce niemal w każdym sklepie spożywczym, jednak ten rodzaj produkowany jest przy użyciu kefirowych starterów w proszku, nie ziaren kefirowych. Dlatego też nie zawiera on takiej ilości probiotyków, jak tradycyjny kefir. Dobra wiadomość jest taka, że zrobienie kefiru samodzielnie jest niezwykle łatwe! Często robiłam jogurt, co wymagało podgrzewania mleka do odpowiedniej temperatury, następnie schładzania go do 40°C, mieszania startera (jogurtu naturalnego), zawijania słoika w ręczniki i umieszczania go w ciepłym miejscu na 4-6 godzin. O ile cały proces był bardzo łatwy, dużo było przy nim pracy. Kefir jest O WIELE łatwiejszy i jak wcześniej wspomniano, ma o wiele więcej probiotyków niż jogurt.
Aby przyrządzić kefir, musisz mieć ziarna kefirowe. Zacznij od dodania 1 do 2 łyżeczek na litr mleka (nie UHT). Możesz wpuścić ziarna do mleka, a następnie je przecedzić, ale łatwiej jest włożyć ziarna do czystej gazy i włożyć je w ten sposób do mleka. Zakręcam zakrętkę słoika, ponieważ będzie ona zatrzymywać dwutlenek węgla, który się uwalnia. Dzięki temu kefir będzie lekko gazowany. Jeśli nie lubisz tego w kefirze, przykryj go jedynie ściereczką i przytwierdź gumką recepturką, aby nie dostały się do niego kurz czy insekty.
Pozostaw kefir w temperaturze pokojowej do momentu, w którym stwierdzisz, że jest dobry. Lubię przechylać słoik lub mieszać kefir od czasu do czasu, choć nie jest to konieczne. Kefir jest zwykle gotowy po około 36 godzinach. Wtedy to powinien być gęsty, kwaśny i lekko gazowany. Taki właśnie lubię. Jeśli kefir rozwarstwił się na zsiadłe mleko i serwatkę, oznacza to, że jest gotowy! Odcedź ziarna kefirowe i delektuj się! Uwielbiam kefir naturalny, ale też w koktajlach.
Aby przyrządzić kolejną porcję kefiru, wystarczy przenieść ziarna do nowego mleka. Nie ma potrzeby ich płukania. W rzeczywistości, spowolniłoby to ich wzrost.