Jak zrobić wegańskie, bananowe lizaki?
Bananowe lizaki mogą być idealnym rozwiązaniem na szybkie i smaczne śniadanie. Do zrobienia zdrowych lizaków nie potrzebujesz wielu składników. Na pewno żaden niejadek nie oprze się tak pysznemu śniadaniu. Takie lizaki mogą stanowić również samodzielną przekąskę, kiedy będziesz miała ochotę na coś słodkiego.
Składniki:
banany
jogurt kokosowy
musli
drewniane patyczki do lizaków
Musli możesz kupić gotowe lub przygotować w domu. Takie domowe musli nie dość ze jest lepsze od kupnego, to jeszcze zawiera o wiele mniej cukru.
Składniki:
25o g płatków owsianych
100 g orzechów laskowych
50 g żurawiny suszonej
50 g rodzynek
50 g orzechów włoskich, migdałów itp.
50 ml oleju dobrego oleju roślinnego
Żurawinę i rodzynki moczymy w wodzie. Pozostałe składniki mieszamy w misce. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Mieszankę wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. Na 15 przed końcem pieczenia dodajemy rodzynki i żurawinę. Musli jest gotowe.
Banany obierz i przekrój na pół. Każdą połówkę nabij na patyk do lizaków. Kokosowy jogurt przełóż do miseczki. Namocz banany w jogurcie, następnie równomiernie obtocz każdą połówkę banana w musli. Podawaj natychmiast. Bananowe lizaki możesz również zamrozić.