Jak zrobić wegańskie, bananowe lizaki?

Bananowe lizaki mogą być idealnym rozwiązaniem na szybkie i smaczne śniadanie. Do zrobienia zdrowych lizaków nie potrzebujesz wielu składników. Na pewno żaden niejadek nie oprze się tak pysznemu śniadaniu. Takie lizaki mogą stanowić również samodzielną przekąskę, kiedy będziesz miała ochotę na coś słodkiego.

bananowe lizaki
bananowe lizaki© Photogenica

Składniki:

banany
© Photogenica

banany

jogurt kokosowy

musli

drewniane patyczki do lizaków

musli
© Photogenica

Musli możesz kupić gotowe lub przygotować w domu. Takie domowe musli nie dość ze jest lepsze od kupnego, to jeszcze zawiera o wiele mniej cukru.

Składniki:

25o g płatków owsianych

100 g orzechów laskowych

50 g żurawiny suszonej

50 g rodzynek

50 g orzechów włoskich, migdałów itp.

50 ml oleju dobrego oleju roślinnego

Żurawinę i rodzynki moczymy w wodzie. Pozostałe składniki mieszamy w misce. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Mieszankę wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. Na 15 przed końcem pieczenia dodajemy rodzynki i żurawinę. Musli jest gotowe.

banany w musli
© Photogenica

Banany obierz i przekrój na pół. Każdą połówkę nabij na patyk do lizaków. Kokosowy jogurt przełóż do miseczki. Namocz banany w jogurcie, następnie równomiernie obtocz każdą połówkę banana w musli. Podawaj natychmiast. Bananowe lizaki możesz również zamrozić.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas