Jaki olej do smażenia, a jaki do sałatki?
Do przygotowania posiłków używajmy różnych tłuszczów roślinnych. Pamiętajmy tylko, by były świeże i wykorzystywane jeden raz. Zdrowa dawka to jedna łyżeczka dziennie.

Wybierając tłuszcz warto zwrócić uwagę na jego właściwości m.in. na jego stabilność. Podczas przechowywania i smażenia olejów o większej stabilności, straty składników odżywczych i właściwości leczniczych są naprawdę niewielkie. Największą stabilność, która gwarantuje również najdłuższą świeżość, mają olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Ich zaletą jest m.in. najniższa ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, co jest szczególnie ważne w profilaktyce miażdżycy.
Olej rzepakowy i oliwa z oliwek zawierają też wielokrotnie więcej kwasów tłuszczowych jednonienasyconych niż inne oleje. Dzięki temu powodują obniżenie tzw. "złego" cholesterolu. Mają też sporo kwasu alfa-linolenowego, zadaniem którego jest zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia oraz usprawnienie pracy mózgu.
A co z innymi olejami? Jakie są ich lecznicze właściwości?
• Orzechy laskowe - na łuszczycę. Olej z orzechów laskowych obfituje w kwas linolenowy (omega-3) i linolowy (omega-6). Wyróżnia się wysoką zawartością witaminy E. Pomaga m.in. w walce z egzemą, opryszczką i łuszczycą oraz przeciwdziała starzeniu się skóry. Do wzbogacenia diety o ten olej zachęcamy szczególnie osoby z nadciśnieniem. Nadaje się i do sałatek, i krótkiego smażenia.
• Nasiona lnu - SOS w depresji. Olej lniany wspomaga leczenie depresji. Z kwasów omega-3 produkowane są bowiem hormony szczęścia, tj. serotonina i dopamina.
• Oliwki - czas naoliwić stawy! Do długiej listy leczniczych właściwości oliwy z oliwek dołączamy jeszcze działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne na bóle stawów. Taką właściwość przypisuje się odkrytemu niedawno w oliwie z oliwek związkowi o nazwie oleokantal.
• Winogrona - tego trzeba suchej skórze. Obniżanie poziomu złego cholesterolu oraz ochrona przed chorobami serca to nie jedyne pozytywne działania oleju z pestek winogron. Jest on także niezwykle bogatym źródłem witaminy E, odpowiedzialnej za piękny i zdrowy wygląd skóry. Witamina E chroni ją przed starzeniem. To olej idealny i do sałatek, i do smażenia.
• Rzepak - Stop miażdżycy! Olej rzepakowy to bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych jednonienasyconych obniżających tzw. "zły" cholesterol i chroniących przed rozwojem miażdżycy.
• Słonecznik - Ratunek przed zawałem! Olej słonecznikowy zmniejsza ryzyko miażdżycy, zapobiega zawałom serca oraz obniża cholesterol. Jest dobry do sałatek, surówek oraz potraw gotowanych. Nie smażymy na nim!
• Pestki dyni - czyli, jak nie dać się prostacie. Zawarte w oleju z pestek dyni fitosterole, cynk i selen mogą uchronić panów przed rozwojem prostaty, czyli przerostu gruczołu krokowego. Zalecany jest on m.in. przy utrudnionym oddawaniu moczu we wczesnych stadiach tej męskiej choroby. Olej z pestek dyni dodawajmy przede wszystkim do sosów, sałatek, i... zup, np. z dyni. Niestety, nie nadaje
się do smażenia.
• Orzechy cedrowe - pogromca wrzodów! Olej cedrowy wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego, gdyż reguluje wydzielanie soku żołądkowego, a tym samym przyspiesza gojenie nadżerek i drobnych owrzodzeń. Przynosi ulgę przy niestrawności i nadkwasocie. Profilaktycznie zażywajmy go codziennie na czczo - jedną łyżeczkę od herbaty. Olej kupimy w aptekach.
• Amarantus - dbamy o cholesterol! Olej z nasion amarantusa zaleca się osobom, które chcą utrzymać właściwy poziomu cholesterolu. Olej ten dotlenia komórki organizmu, łagodzi uczucie zmęczenia fizycznego i umysłowego oraz opóźnia procesy starzenia.
• Orzechy arachidowe - Smaczny sposób na stres i nadwagę. Olej arachidowy jest bogatym źródłem magnezu, wspomaga odporność organizmu i łagodzi stres. Olej arachidowy jest doskonały w diecie odchudzającej, ponieważ dłużej utrzymuje uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Chroni również komórki organizmu przed alergenami. Olej arachidowy ma też działanie przeciwmiażdżycowe.