Jakich produktów nie grillować?
Grillowanie nie bez powodu nazywane jest nowym sportem narodowym Polaków. Gdy tylko zrobi się ciepło, od razu korzystamy z okazji, by upiec kiełbaski lub karkówkę na ruszcie. I choć potrawy z grilla z reguły uznawane są za zdrowe (bo podczas pieczenia wychodzi z nich szkodliwy tłuszcz), warto wiedzieć, że nie każda żywność nadaje nadaje się do grillowania. Co więcej, istnieje grupa produktów, które w wyniku kontaktu z wysokimi temperaturami, stają się bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Oto kilka z nich.
Mięsa i wędliny zawierające saletrę
Grillowane produkty zawierające saletrę mogą być naprawdę szkodliwe dla naszego zdrowia. W kontakcie z wysoką temperaturą saletra wydziela rakotwórcze związku zwane nitrozoaminami. Mowa tutaj o pakowanych oraz peklowanych mięsach i wędlinach. Jeśli lubimy aromatyczne mięso z rusztu, przygotujmy marynatę samodzielnie. Będziemy wówczas pewni, że nie zawiera ono podejrzanych składników. Kiełbasę, szynkę czy boczek kupujmy na wagę w sklepach mięsnych.
Wysoko przetworzone produkty
Na grillu nie powinny znaleźć się również wysoko przetworzone produkty, ponieważ są pełne konserwantów i substancji chemicznych. W wyniku kontaktu z wysoką temperaturą mogą wydzielać szkodliwe dla zdrowia związki. Do tej grupy śmiało można zaliczyć parówki, bułki do hamburgerów czy gotowe produkty przeznaczone do grillowania, które bardzo często lądują na ruszcie.
Sery
Specjaliści do spraw żywienia nie zalecają grillować również serów. Powód jest prosty: roztopiony ser jest wysokokaloryczny i ciężkostrawny. W wyniku pieczenia traci również większość składników odżywczych.
Zamiast wysokokalorycznych potraw...
Na grillu możemy śmiało piec warzywa i owoce. To zdrowsza i lżejsza alternatywa dla mięsnych przekąsek. Popularnością cieszą się grillowane: papryki, cukinie, ananasy, mango, truskawki i banany. Można dodać je do sałatki lub jeść bez dodatków. Pamiętajmy, by przed pieczeniem delikatnie posolić warzywa.