Jakie fantastyczne właściwości posiadają gruszki?
Gruszki są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy i minerały, a ponadto są niezwykle smaczne. Jako ważne źródło składników odżywczych powinny znaleźć się w każdej diecie. Ponadto, są one owocem hipoalergicznym, tak więc istnieje znikome prawdopodobieństwo, że wywoła u nas reakcję uczuleniową. Te pyszne owoce są również dobre dla dzieci.

Składniki
Poprawiają trawienie

Jedną z korzyści, jakie mogą nam przynieść gruszki, jest ich dobroczynny wpływ na nasze trawienie. Jedna średniej wielkości gruszka zawiera ponad 20% rekomendowanej dawki błonnika pokarmowego. Jest on niezbędnym składnikiem potrzebnym do prawidłowej pracy układu trawiennego i wspomaga przepływ zbędnych składników przez okrężnicę.
Wpływają korzystnie na pracę układu odpornościowego
Gruszki mają dużą zawartość witamin i minerałów, które pomagają zwalczać infekcje. Oprócz dużej dawki witaminy C zawierają również witaminy K i A, żelazo, miedź, potas i mangan, które również wspierają nasz układ odpornościowy.
Składniki
Są zdrowym owocem dla kobiet w ciąży

Jedna średnia gruszka zawiera około 5% rekomendowanej dziennej dawki kwasu foliowego. Składnik ten spełnia ważną rolę w zdrowym rozwoju płodu, szczególnie w pierwszych tygodniach ciąży.
Zmniejszają poziom cholesterolu
Gruszki zawierają duże stężenie pektyn, będących rozpuszczalnym błonnikiem pokarmowym znanym ze swych właściwości obniżających poziom cholesterolu w organizmie. Pektyny wiążą kwas żółciowy w żołądku i pomagają usunąć nadmiar cholesterolu.
Wspomagają przeciwdziałanie cukrzycy
Zjadanie gruszek ze skórką pomaga przeciwdziałać cukrzycy typu 2. Skórka gruszek zawiera bardzo ważne flawonoidy, które znane są ze swoich właściwości zwiększających wrażliwość na insulinę i zwalczających cukrzycę.
Składniki
Są przekąską dodającą energii

Gruszki są wspaniałą, dodającą energii przekąską. Jeśli czujesz się zmęczona w ciągu dnia, spróbuj zjeść gruszkę, ponieważ zawiera dużą ilość fruktozy i glukozy, które spowodują przypływ energii w twoim organizmie.
Są hipoalergiczne
Choć istnieje możliwość wystąpienia reakcji alergicznej na gruszki, takie przypadki zdarzają się niezmiernie rzadko. Dlatego też są one doskonałym owocem dla dzieci i często zalecane są jako jeden z pierwszych stałych pokarmów dla niemowląt.