Jakie fantastyczne właściwości posiadają gruszki?

Gruszki są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy i minerały, a ponadto są niezwykle smaczne. Jako ważne źródło składników odżywczych powinny znaleźć się w każdej diecie. Ponadto, są one owocem hipoalergicznym, tak więc istnieje znikome prawdopodobieństwo, że wywoła u nas reakcję uczuleniową. Te pyszne owoce są również dobre dla dzieci.

gruszki
gruszki© Photogenica

Poprawiają trawienie

gruszki
© Photogenica

Jedną z korzyści, jakie mogą nam przynieść gruszki, jest ich dobroczynny wpływ na nasze trawienie. Jedna średniej wielkości gruszka zawiera ponad 20% rekomendowanej dawki błonnika pokarmowego. Jest on niezbędnym składnikiem potrzebnym do prawidłowej pracy układu trawiennego i wspomaga przepływ zbędnych składników przez okrężnicę.

Wpływają korzystnie na pracę układu odpornościowego

Gruszki mają dużą zawartość witamin i minerałów, które pomagają zwalczać infekcje. Oprócz dużej dawki witaminy C zawierają również witaminy K i A, żelazo, miedź, potas i mangan, które również wspierają nasz układ odpornościowy.

Są zdrowym owocem dla kobiet w ciąży

gruszki na zdrowie
© Photogenica

Jedna średnia gruszka zawiera około 5% rekomendowanej dziennej dawki kwasu foliowego. Składnik ten spełnia ważną rolę w zdrowym rozwoju płodu, szczególnie w pierwszych tygodniach ciąży.

Zmniejszają poziom cholesterolu

Gruszki zawierają duże stężenie pektyn, będących rozpuszczalnym błonnikiem pokarmowym znanym ze swych właściwości obniżających poziom cholesterolu w organizmie. Pektyny wiążą kwas żółciowy w żołądku i pomagają usunąć nadmiar cholesterolu.

Wspomagają przeciwdziałanie cukrzycy

Zjadanie gruszek ze skórką pomaga przeciwdziałać cukrzycy typu 2. Skórka gruszek zawiera bardzo ważne flawonoidy, które znane są ze swoich właściwości zwiększających wrażliwość na insulinę i zwalczających cukrzycę.

Są przekąską dodającą energii

gruszki na zdrowie
© Photogenica

Gruszki są wspaniałą, dodającą energii przekąską. Jeśli czujesz się zmęczona w ciągu dnia, spróbuj zjeść gruszkę, ponieważ zawiera dużą ilość fruktozy i glukozy, które spowodują przypływ energii w twoim organizmie.

Są hipoalergiczne

Choć istnieje możliwość wystąpienia reakcji alergicznej na gruszki, takie przypadki zdarzają się niezmiernie rzadko. Dlatego też są one doskonałym owocem dla dzieci i często zalecane są jako jeden z pierwszych stałych pokarmów dla niemowląt.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas