Jakie grzyby zbierać w styczniu i lutym? Płomiennica zimowa wypełnia koszyki
Grzybiarzu, zimowe miesiące kojarzysz z przestojem w dziedzinie twojego ulubionego hobby? Nic bardziej mylnego! Grzybobranie zimą nie tylko jest możliwe, ale pozwala także wrócić do domu z koszem pełnym naprawdę wyśmienitych łupów. O tej porze roku w lasach króluje płomiennica zimowa. Podpowiadamy, gdzie ją znaleźć, jak przyrządzić i w jaki sposób przysłuży się całemu ciału.
Spis treści:
Zanim wyruszysz na grzybobranie
Płomiennica zimowa (łac. Flammulina velutipes) bywa nazywana także zimówką aksamitnotrzonową. Już same te określenia mogą nam sporo powiedzieć na temat jadalnego grzyba. Nie dość, że zbierać go można nawet w okresie, kiedy cała natura wydaje się uśpiona, to jeszcze rzuca się w oczy za sprawą zachęcającej barwy z miodowymi, żółtymi, pomarańczowymi i brązowawymi odcieniami.
Szukając informacji na temat płomienicy zimowej, spotkasz się także z określeniem grzyby enoki. Pod taką nazwą funkcjonują w kulinariach azjatyckich. W tej części świata korzysta się przede wszystkim z okazów hodowlanych, które mogą przyjmować różne kształty, kolory i rozmiary.
Gdzie znaleźć płomiennicę zimową?
W polskich lasach pojawia się w październiku, a zbiory mogą potrwać nawet do marca. Gdzie rośnie płomiennica zimowa? Wypatrzyć ją można na żywych pniach i powalonych pniakach drzew liściastych. Z tego względu w potocznym nazewnictwie używa się także nazw: pniówka, pieniak, pieńkówka. W poszukiwaniach skup się zwłaszcza na topolach, wierzbach, brzozach, olszach, bukach, klonach, grabach i lipach.
Z czym można pomylić płomiennicę zimową?
Grzyb może być mylony z hełmówką jadowitą. Już sama jej nazwa brzmi groźnie i faktycznie, jest to okaz trujący, zawierający amanitynynę - substancję, która występuje w składzie niektórych muchomorów. Jak odróżnić te dwa grzyby? Płomiennica cechuje się ciemnym trzonem bez charakterystycznego pierścienia. Z kolei hełmówka posiada jasny pierścień, niejednokrotnie oprószony brązowymi zarodnikami.
Dobra wiadomość jest taka, że w okresie zimowym raczej nie natkniemy się na szkodliwego sobowtóra. Owocniki hełmówki obecne są w naturze od lata do jesieni - zazwyczaj do pierwszych przymrozków. Nie należy jednak ulegać nieprawdziwym informacjom, że trujący grzyb jest typowy wyłącznie dla lasów iglastych. Nie traktujmy tego jako bezbłędnego wyznacznika. Zawsze należy przyjrzeć się każdemu grzybowi, zanim zdecydujemy się na umieszczenie go w koszyku.
Płomiennica zimowa: Właściwości zdrowotne
Grzyby jadasz głównie ze względu na ich smak i aromat? Warto uświadomić sobie, że wcale nie są bezwartościowe pod kątem składników odżywczych. Jakie są właściwości płomiennicy? W jej składzie wyróżnić można witaminy z grupy B (w tym niacynę i ryboflawinę), kwas foliowy, potas, wapń oraz silne przeciwutleniacze. Grzyb to znakomite źródło białka, o czym powinni pamiętać nie tylko wegetarianie, weganie i sportowcy. Jak to wszystko przekłada się na wpływ jedzenia płomiennicy zimowej na zdrowie?
- Wspomaga pracę mózgu, usprawniając procesy uczenia się, pamięć i koncentrację.
- Składniki obecne w grzybie wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzakrzepowe.
- Płomiennica zimowa sprzyja pracy serca, wątroby i żołądka.
- Reguluje poziom ciśnienia tętniczego.
- Ze względu na obecność błonnika, wspiera odchudzanie.
- Wzmacnia odporność.
- Łagodzi stres i bezsenność.
- Prowadzone są również badania w kierunku antynowotworowych właściwości grzybów enoki.
Jak smakuje płomiennica zimowa? Jak ją przyrządzić?
Do jedzenia nadają się wyłącznie kapelusze o delikatnym i elastycznym miąższu. Trzony lepiej odrzucić ze względu na łykowatą strukturę, z którą nie poradzi sobie nawet obróbka w wysokiej temperaturze. Smak płomiennicy zimowej jest łagodny - tak samo, jak zapach. Oprócz typowych nut grzybowych, wyczuć można rybny akcent, który znika pod wpływem gotowania lub smażenia.
Jak jeść płomiennicę zimową? Przepisy, które cieszą się największą popularnością wśród miłośników grzybów, najczęściej wspominają o wykorzystaniu grzyba do zup i sosów. Można jednak podsmażyć go także na maśle w towarzystwie cebuli. Świetnie sprawdza się w daniach inspirowanych kuchnią orientalną. Dla uzyskania najlepszych walorów smakowych ważny jest czas obróbki. Nie powinna trwać dłużej niż 10 minut, inaczej płomiennica staje się twarda i gumowata.
Polecamy: