Jakie mięsa kupować na grilla?

Od lat utarło się, że sezon grillowy rozpoczyna się w pierwszych dniach maja. Mięso pieczone na ruszcie kojarzy nam się z piękną pogodą i odpoczynkiem od codziennych spraw. Ale żeby potrawy z grilla były naprawdę pyszne, mięso trzeba kupować trochę inne niż do codziennego gotowania.

Jak grillować mięso, by było smaczne i zdrowe?
Jak grillować mięso, by było smaczne i zdrowe?123RF/PICSEL

Mięso nie może być za chude, lepiej gdy będzie równomiernie poprzerastane tłuszczem. Dlaczego? 

Ponieważ w wysokiej temperaturze tłuszcz wytapia się, po czym wsiąka w jego chudsze partie, które podczas pieczenia łatwo tracą wodę. Wtedy włókna mięśniowe nie wysychają podczas pieczenia, pozostają wilgotne i kruche. 

Najlepsze mięso do przyrządzenia na grillu to chudy boczek i karkówka - zawierają odpowiednią ilość tłuszczu. 

Jeśli lubisz grillowane mięsa chude - pierś kurczaka, schab, szynkę itp. - poprzedniego dnia obsyp je ulubionymi przyprawami i obłóż półcentymetrowymi plastrami słoniny. Piecz razem ze słoniną, jest lepsza niż powszechnie stosowane marynaty z ziół rozprowadzonych w oliwie (na grillu przypala się) czy oleju. 

Na grilla najlepsza jest kiełbasa surowa i gruba
Na grilla najlepsza jest kiełbasa surowa i gruba123RF/PICSEL

Gdy lubisz grillowaną kiełbasę, kupuj surową, najlepiej białą, dosyć grubą (nie cienkie "paluszki"). Powinna mieć ziarnistą strukturę z wyraźnymi kawałkami mięsa i tłuszczu (widać je przez osłonkę).

Uwaga!

Nie kupuj "gotowych zestawów na grilla" (kotletów, kiełbasek itp.). Zazwyczaj jest to towar "drugiej świeżości", który został zamarynowany w aromatycznej zaprawie ziołowej, by zamaskować jego niezbyt świeży zapach. 

Lepiej kupować mięso w kawałku (i samodzielnie je pokroić), niż gotowe kotlety. Mięso krojone łatwiej traci wilgoć, nawet wtedy, gdy jest pakowane w folię, a do grillowania odpowiednie jest mięso zawierające więcej soków (podczas pieczenia wolniej wysycha).

Co zrobić, by jedzenie nie przywierało do rusztu grilla?Interia DIY
100 rad
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas