Jakie mięsa kupować na grilla?
Od lat utarło się, że sezon grillowy rozpoczyna się w pierwszych dniach maja. Mięso pieczone na ruszcie kojarzy nam się z piękną pogodą i odpoczynkiem od codziennych spraw. Ale żeby potrawy z grilla były naprawdę pyszne, mięso trzeba kupować trochę inne niż do codziennego gotowania.
Mięso nie może być za chude, lepiej gdy będzie równomiernie poprzerastane tłuszczem. Dlaczego?
Ponieważ w wysokiej temperaturze tłuszcz wytapia się, po czym wsiąka w jego chudsze partie, które podczas pieczenia łatwo tracą wodę. Wtedy włókna mięśniowe nie wysychają podczas pieczenia, pozostają wilgotne i kruche.
Najlepsze mięso do przyrządzenia na grillu to chudy boczek i karkówka - zawierają odpowiednią ilość tłuszczu.
Jeśli lubisz grillowane mięsa chude - pierś kurczaka, schab, szynkę itp. - poprzedniego dnia obsyp je ulubionymi przyprawami i obłóż półcentymetrowymi plastrami słoniny. Piecz razem ze słoniną, jest lepsza niż powszechnie stosowane marynaty z ziół rozprowadzonych w oliwie (na grillu przypala się) czy oleju.
Gdy lubisz grillowaną kiełbasę, kupuj surową, najlepiej białą, dosyć grubą (nie cienkie "paluszki"). Powinna mieć ziarnistą strukturę z wyraźnymi kawałkami mięsa i tłuszczu (widać je przez osłonkę).
Uwaga!
Nie kupuj "gotowych zestawów na grilla" (kotletów, kiełbasek itp.). Zazwyczaj jest to towar "drugiej świeżości", który został zamarynowany w aromatycznej zaprawie ziołowej, by zamaskować jego niezbyt świeży zapach.
Lepiej kupować mięso w kawałku (i samodzielnie je pokroić), niż gotowe kotlety. Mięso krojone łatwiej traci wilgoć, nawet wtedy, gdy jest pakowane w folię, a do grillowania odpowiednie jest mięso zawierające więcej soków (podczas pieczenia wolniej wysycha).