Jakie produkty ze sobą łączyć?
Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Im bardziej urozmaicone i zbilansowane menu, tym dla nas lepiej. Nawet najzdrowszy produkt w pojedynkę niewiele zdziała, a odpowiednie połączenia produktów - ze względu na ich składniki odżywcze, które wchodzą ze sobą w interakcje - są dla nas wyjątkowo korzystne. Dlatego warto dowiedzieć, się jakich konkretnie zmian dokonać w swoim jadłospisie, na jakie zestawienia postawić i w jaki sposób je skomponować.
Pomidory i oliwa z oliwek
Likopen znacznie lepiej wchłania się w towarzystwie tłuszczów roślinnych. (Te pochodzenia zwierzęcego podnoszą poziom złego cholesterolu LDL). Dlatego warto jadać pomidory z oliwą z oliwek. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest także połączenie pomidorów i awokado. Zarówno likopen, jak i kwasy omega-3 zawarte w oliwie świetnie wpływają na kondycję układu krążenia i zabezpieczają nasze żyły.
Czerwone mięso i papryka
Dobrze skomponowane posiłki pomagają zapobiegać anemii. Wystarczy łączyć produkty bogate w żelazo - na przykład czerwone mięso, komosę, kaszę gryczaną z tymi, które są źródłem witaminy C, czyli papryką, kapustą kiszoną, pomidorami, brokułami.
Brukselka i olej roślinny
Brukselkę (najlepiej jedzoną na surowo) warto skropić olejem roślinnym tłoczonym na zimno. Dlaczego? To cenne warzywo zawiera witaminę K, która ma wpływ na krzepnięcie krwi oraz wzmacnia kości. Witamina K rozpuszcza się w tłuszczach. Właśnie z tego powodu należy ją łączyć z olejem.
Czerwona fasola i brązowy ryż
Takie połączenie ma wyjątkowo dużo błonnika. Dlatego daje uczucie sytości na długo, wspomaga odchudzanie, pomaga też zachować odpowiedni poziom cukru we krwi.
Kiełki brokułowe i musztarda
W musztardzie znajduje się gorczyca. Jednym z jej składników jest mirozynaza, enzym uaktywniający przeciwnowotworowy sulforafan z kiełków brokułów. Trzeba je jeść na surowo, na przykład w sałatce.
Jogurt naturalny i owoce
Jogurt naturalny zawiera bakterie probiotyczne, a świeże owoce – przeciwutleniacze i witaminy. Wszystkie te składniki wspierają na różne sposoby układ odpornościowy.
Kurkuma i pieprz
Składnik kurkumy, kurkumina, działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i antybakteryjnie, a także przeciwnowotworowo. Niestety, organizm czasem ma problemy z jej wchłanianiem. Wówczas z pomocą przychodzi czarny pieprz. W jego obecności kurkuma działa nawet cztery razy silniej.
Łosoś i kapusta
Witamina D3, którą organizm wytwarza pod wpływem słońca, wspomaga przyswajanie wapnia. Witaminę tę zawiera też łosoś. Grillujmy rybę lub pieczmy ją w folii i jedzmy z surówką z kapusty, która ma witaminy C i A poprawiające wchłanianie witaminy D.
Jabłko i gorzka czekolada
Ten duet nie tylko zaspokoi apetyt na coś słodkiego, ale pomoże także uchronić cię przed chorobami układu krążenia. W skórce jabłka znajduje się kwercetyna, która ma właściwości przeciwzapalne. Z kolei kakao jest bogate w katechiny. Te przeciwutleniacze zapobiegają powstawaniu blaszek miażdżycowych w tętnicach. Obie substancje mogą pomóc w usuwaniu zatorów w naczyniach krwionośnych. Ponadto gorzka czekolada ma sześć razy więcej katechin od mlecznej, dlatego najlepiej zanurzać kawałki jabłka w ciemnej czekoladzie, o jak największej zawartości kakao.