Jakie warzywa i owoce możemy mrozić, a których nie?
W lecie mamy pod dostatkiem warzyw i owoców, więc chętnie decydujemy się na ich mrożenie. Będą jak znalazł na jesienne i zimowe dni, gdy potrzebujemy witamin oraz czegoś, co przywołuje wspomnienia o lecie. Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie warzywa i owoce nadają się do mrożenia. Podpowiadamy, które warto włożyć do zamrażarki, a jakich lepiej nie mrozić.
Warzywa, które można mrozić
Te warzywa bez obaw możemy wrzucić do zamrażarki:
* fasolka szparagowa
* szpinak
* szparagi
* brokuł
* marchewka
* kalafior
* seler
* nacie warzyw
* kukurydza
* bób
* papryka (bez nasion)
* brukselka
* pory
Tych warzyw nie mrozimy...
Raczej nie wkładamy do zamrażarki warzyw, które zawierają wodę. Tych warzyw lepiej nie mrozić:
* ogórki
* pomidory
* bakłażan
* dynia
* czosnek
Owoce, które można przechowywać w zamrażarce
* brzoskwinie
* morele
* nektarynki
* maliny
* truskawki
* jeżyny
* jagody
* wiśnie
* figi
* banany
* winogrona
* śliwki
* agrest
* porzeczki
* jabłka
* gruszki
* poziomki
* czereśnie
Tych owoców lepiej nie mrozić...
Z kolei te owoce nie nadają się do mrożenia:
* cytrusy
* arbuz
* kiwi
* papaja
W jaki sposób mrozić owoce i warzywa?
Warzywa i owoce zaleca się mrozić krótko po ich zerwaniu. Jednak przed włożeniem ich do opakowań lub woreczków należy je ewentualnie obrać, dokładnie umyć i osuszyć. Niektóre owoce i warzywa będą wymagały poszatkowania. Tak przygotowaną żywność umieszczamy w specjalnych opakowaniach do mrożenia żywności. Najlepiej pakować niewielkie porcje, by można było je szybko rozmrozić.