Jakie właściwości ma mleko skondensowane? Jak je zrobić?

Co trzeba wiedzieć na temat mleka skondensowanego?
Co trzeba wiedzieć na temat mleka skondensowanego?123RF/PICSEL

Jak powstaje mleko skondensowane?

Jak zrobić kremowy ryż z mlekiem?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Rodzaje mleka skondensowanego: Jakie produkty znajdziemy w sklepach?

Jakie właściwości ma mleko skondensowane?

Czy mleko skondensowane jest zdrowe?

  • Odradza się umieszczanie go w jadłospisie diabetyków.
  • Ponadto częste spożywanie skondensowanego mleka słodzonego może zaburzać procesy metaboliczne, prowadzić do gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi i sprzyjać nadwadze.
  • Jego nadmiar pogarsza również kondycję skóry, może być przyczyną występowania niepożądanych wyprysków i trądziku.
Mleko skondensowane jest chętnie używane przez fanów bardzo słodkich deserów
Mleko skondensowane jest chętnie używane przez fanów bardzo słodkich deserów123RF/PICSEL

Przepis na domowe mleko skondensowane

  • 800 mililitrów mleka wlej do szerokiego garnka lub głębokiej patelni.
  • Wsyp 300 gramów cukru i gotuj całość na małym ogniu przez 50-60 minut, aż do odparowania wody.
  • Konieczne jest częste mieszanie zawartości garnka, by jej nie przypalić.
  • Na koniec można dodać jeszcze dwie łyżki masła i gotować przez 5-10 minut.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?