Jakie właściwości ma mleko skondensowane? Jak je zrobić?

Co trzeba wiedzieć na temat mleka skondensowanego?
Co trzeba wiedzieć na temat mleka skondensowanego?123RF/PICSEL

Jak powstaje mleko skondensowane?

Jak zrobić kremowy ryż z mlekiem?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Rodzaje mleka skondensowanego: Jakie produkty znajdziemy w sklepach?

Zobacz również:

    Jakie właściwości ma mleko skondensowane?

    Czy mleko skondensowane jest zdrowe?

    • Odradza się umieszczanie go w jadłospisie diabetyków.
    • Ponadto częste spożywanie skondensowanego mleka słodzonego może zaburzać procesy metaboliczne, prowadzić do gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi i sprzyjać nadwadze.
    • Jego nadmiar pogarsza również kondycję skóry, może być przyczyną występowania niepożądanych wyprysków i trądziku.
    Mleko skondensowane jest chętnie używane przez fanów bardzo słodkich deserów
    Mleko skondensowane jest chętnie używane przez fanów bardzo słodkich deserów123RF/PICSEL

    Przepis na domowe mleko skondensowane

    • 800 mililitrów mleka wlej do szerokiego garnka lub głębokiej patelni.
    • Wsyp 300 gramów cukru i gotuj całość na małym ogniu przez 50-60 minut, aż do odparowania wody.
    • Konieczne jest częste mieszanie zawartości garnka, by jej nie przypalić.
    • Na koniec można dodać jeszcze dwie łyżki masła i gotować przez 5-10 minut.
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?