Miód manuka: Właściwości i zastosowanie
Miód manuka, określany mianem "płynnego złota", jest pszczelim produktem, który ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Powstaje z nektaru drzewa manuka, rosnącego tylko w Nowej Zelandii i Australii. Regularne spożywanie tego produktu poprawia krążenie krwi oraz wzmacnia odporność. Dlaczego jeszcze warto jeść miód manuka? Poniżej podpowiadamy.

Czym jest miód manuka?
Miód manuka jest nie bez powodu nazywany "płynnym złotem", ponieważ uważany jest za najzdrowszy wyrób pszczeli. Powstaje z nektaru drzewa herbacianego manuka, które występuje jedynie na obszarach Nowej Zelandii i Australii. Miód ten ma bursztynowy odcień, gęstą konsystencję i kwiatowy zapach. Podczas jego spożywania można poczuć lekki posmak goryczy, ale rekompensuje go duża zawartość witamin oraz minerałów. Kluczową rolę jednak odgrywa metyloglikosal (MGO). Jest to naturalna substancja, która wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Jakich?
Jakie właściwości ma płynne złoto?

Metyloglikosal ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, dlatego można śmiało zaliczyć go do naturalnych antybiotyków. Jego spożywanie skraca czas rekonwalescencji podczas infekcji, a także wzmacnia naturalną odporność. Ponadto miód manuka zaliczany jest do żywności funkcjonalnej, co w praktyce oznacza, że pozytywny wpływ tego produktu został potwierdzony naukowo. W miodzie znajdziemy m.in. witaminę A, która poprawia wzrok oraz C: wspierającą układ krwionośny i immunologiczny.
"Płynne złoto" zaleca się także osobom zmagającym się z problemami żołądkowymi i układu trawiennego. Miód manuka jest skuteczny przy zespole jelita wrażliwego i refluksie, ponieważ szybko łagodzi nieprzyjemne objawy zgagi. Dodatkowo odbudowuje naturalną florę bakteryjną jelit oraz poprawia kondycję układu pokarmowego.
Jak stosować miód manuka?

Aby działanie miodu manuka przyniosło jak najlepsze efekty, stosuj go codziennie. Wystarczą trzy łyżeczki dodane np. do ulubionej herbaty lub letniej wody. Produkt ten świetnie nadaje się jako dodatek do koktajli lub deserów, a także niektórych sałatek. Miód manuka warto stosować jako zamiennik cukru. Możesz używać go również do stosowania na skórę: bezpośrednio na trądzik, rany czy odleżyny.
Zobacz też: