Jakie właściwości posiada orzesznik jadalny (pekan)?
Przez wiele lat panowało błędne przekonanie, że orzechów należy unikać ze względu na dużą zawartość tłuszczu i energii- nic bardziej mylnego. W ostatnich badaniach naukowych przedstawiono dowody wskazujące na to, że ułatwiają one kontrolę nad masą ciała.
Co możesz zyskać dzięki spożywaniu pekanu?
Surowe lub palone pekany są jednymi z najlepszych składników odżywczych szczególnie przy dbaniu o zdrową masę ciała: zaspokajają głód, a przede wszystkim stymulują metabolizm. Dodatkowo zaopatruje nasz organizm w białka, przeciwutleniacze, i ponad 19 witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina E, cynk i magnez, wapń, potas i B-kompleks.
Orzechy pekanu na odchudzanie?
Nie ma sobie równych jako przekąska przy redukcji masy ciała. Te smaczne orzechy zawierają duże ilości wielonasyconych kwasów tłuszczowych, powszechnie znanych jako PUFA. Witamina E i witamina K jest podstawą budowy czerwonych krwinek, które zwiększają ilość tlenu w komórkach oraz zwiększają metabolizm. Witamina E pomaga w budowie mięśni, a również zapewniają bardziej efektywna ich pracę i zwiększają beztłuszczową masę. Cynk zawarty w pekanie poprawia jakość wykorzystania i metabolizowania cukrów, co zapobiega gromadzeniu się tłuszczów w organizmie, a dodatkowo cynk wspomaga układ odpornościowy i przyspiesza gojenie się ran.
Zawarty w pekanie magnez jest niezbędny w ponad 300 funkcjach metabolicznych w całym organizmie. Jest wyznacznikiem tego jak szybko organizm przekształca glukozę w energię. W ten właśnie sposób organizm wytwarza więcej energii przy jednoczesnym utrzymaniu niskiego poziomu cukru we krwi. Badania pokazują, że ludzie którzy spożywali magnez schudli szybciej niż Ci którzy go nie spożywali, a to właśnie ze względu na metabolizm.
Pekan chroni Twoje komórki przed starzeniem
Zawarte w pekanie przeciwutleniacze utrzymują komórki w dobrej kondycji, chronią je przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, najmocniejszym elementem silnie antyoksydacyjnym jest beta-sitosterol, który stanowi aż 90 % przeciwutleniaczy zawartych w pekanie ! Dodatkowo połączenie witaminy C i witaminy E tworzy doskonały przeciwutleniacz, o bardzo dużej sile działania. Same korzyści, dlaczego zatem go nie spożywać? Możesz śmiało jeść duże ilości pekanu nie zwracając uwagi na zawartość tłuszczu, ponieważ jest to akurat ten dobry tłuszcz.