Jakie właściwości zdrowotne ma zakwas z buraków? Sprawdzony przepis od babci

Zakwas z buraków pomaga w walce z anemią i wzmacnia pracę serca
Zakwas z buraków pomaga w walce z anemią i wzmacnia pracę serca123RF/PICSEL
  • Zakwas z buraków powstaje podczas kiszenia buraków i zawiera wiele cennych dla zdrowia składników.
  • Kiszony barszcz jest bardzo dobry dla serca i usprawnia jego działanie, a także zapobiega zawałom.
  • Regularne spożywanie zakwasu z buraków wspiera walkę z anemią.
  • Buraki zawierają silne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki.

Czym jest zakwas z buraków?

Zakwas z buraków na układ sercowo-naczyniowy

Zakwas z buraków w swoim składzie zawiera witaminę C czy żelazo
Zakwas z buraków w swoim składzie zawiera witaminę C czy żelazo123RF/PICSEL
„Zdrowie na widelcu”: Warzywa strączkowe z puszki. Skład nie zachęca do jedzeniaPolsat CafePolsat Cafe

Zapobieganie anemii

Zwalczanie stanów zapalnych w organizmie

Częste picie zakwasu z buraków pozwala pozbyć się stanu zapalnego z organizmu
Częste picie zakwasu z buraków pozwala pozbyć się stanu zapalnego z organizmu123RF/PICSEL

Przepis babci na zakwas z buraków

  • 1 kilogram buraków,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 litr wody przegotowanej i ostudzonej,
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej,
  • 1 łyżka soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej.
  1. Najpierw umieść buraki ciasno w naczyniu i dodaj kawałki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie.
  2. Wodę wymieszaj z solą i z sokiem z wybranej kiszonki, a potem zalej nią całe buraki.
  3. Naczynia przykryj gazą i nałóż na górę gumę recepturkę, odstaw w suche i ciepłe miejsce na tydzień.
  4. Powstałą pianę zbieraj na bieżąco, zakwas stanie się gotowy, gdy przybierze ciemną barwę.
  5. Gotowy zakwas z buraków przecedź przez sitko i przelej do czystego słoika lub butelki. Do spożycia będzie się nadawać przez kilka tygodni.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?