Jakie właściwości zdrowotne mają szparagi?

Czy szparagi są zdrowe? O ich dobroczynnych walorach można opowiadać naprawdę długo! Jako niskokaloryczne warzywa o dużej zawartości błonnika stają się sprzymierzeńcami osób stosujących dietę odchudzającą. Wspierają usuwanie toksyn z organizmu i mają zbawienny wpływ na serce. Niestety, istnieje grupa osób, która musi wystrzegać się spożywania szparagów w nadmiarze. Z naszego poradnika dowiesz się wszystkiego na temat tych sezonowych przysmaków.

Dlaczego warto jeść szparagi?
Dlaczego warto jeść szparagi?123RF/PICSEL

Kiedy zaczyna się sezon na szparagi?

Świeże, najbardziej dorodne i wartościowe szparagi znajdziemy w sklepach i na straganach w maju oraz w czerwcu. Choć trafić można na nie także w kolejnych miesiącach, ich walory smakowe i odżywcze nie są już tak imponujące. Dlatego właśnie warto wykorzystać ten stosunkowo krótki czas, by cieszyć się pełnią ich zalet. Nie tylko wyśmienicie smakują i sprawiają, że nasze posiłki wydają się dużo bardziej szykowne, ale mają też wszechstronne działanie zdrowotne.

Z czego wynikają właściwości zdrowotne szparagów?

Tych warzyw nie należy postrzegać w kategorii wyłącznie chrupiącego dodatku do dania głównego. Szparagi stanowią prawdziwą skarbnicę niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych, przewyższając pod ich kątem większość popularnych produktów. Tradycyjna medycyna chińska korzystała z ich potencjału już setki lat temu. Skąd bierze się pozytywny wpływ szparagów na organizm?

Stanowią źródło białka oraz błonnika. W ich składzie nie brakuje również witaminy K oraz kwasu foliowego. Wśród niezbędnych dla zdrowia minerałów w szparagach najwięcej jest potasu, magnezu, wapnia oraz selenu.

Różne kolory - różne właściwości?

Najczęściej w warzywniakach znaleźć można szparagi zielone oraz białe. Ciekawie na talerzach prezentują się również odmiany fioletowe. Co prawda każdy rodzaj okaże się cennym uzupełnieniem jadłospisu, ale jednak to szparagi zielone cechują się największą zawartością składników bioaktywnych.

Szparagi na odchudzanie

Niska kaloryczność i wysoka zawartość błonnika to cechy, dzięki którym szparagi bez żadnych wątpliwości można umieścić w jadłospisie osób chcących zmniejszyć masę ciała. Dzięki nim uczucie sytości utrzymuje się dłużej, więc nasze myśli nie kierują się w stronę przypadkowych przekąsek i podjadania między posiłkami. Perystaltyka jelit również będzie działać w najlepszym porządku.

Szparagi kontra cukrzyca, nadciśnienie i choroby serca

Okazuje się, że substancje zawarte w szparagach doskonale sprawdzają się w profilaktyce chorób serca oraz nadciśnienia tętniczego. W dużej mierze odpowiada za to potas. Dodatkowo fitosterole obecne w warzywach wpływają na obniżanie stężenia cholesterolu we krwi. Warzywa pomagają również opanowywać gwałtowne wahania cukru.

Jedz szparagi, by zadbać o żołądek i pozbyć się toksyn

Z powodzeniem można określić je mianem warzywnych prebiotyków, które pobudzają pożyteczne bakterie znajdujące się w układzie pokarmowym. Są w stanie ukoić przeciążony żołądek i cały układ trawienny, więc warto włączyć je do menu, kiedy planujemy obfitą ucztę.

Co więcej, wykazują też działanie moczopędne. Wszystko za sprawą asparaginy, dzięki której łatwiej jest pozbyć się z organizmu nie tylko zbędnych produktów przemiany materii, ale też nadmiaru wody i soli.

Przeciwstarzeniowe działanie szparagów

Ich spożywanie poleca się pod kątem zdolności warzyw do neutralizowania szkodliwej działalności wolnych rodników. Pomagają więc w spowalnianiu procesów starzenia i dotyczy to nie tylko kondycji skóry, ale przede wszystkim mózgu - wszelkich procesów myślowych i zapamiętywania. Uwzględnianie szparagów w diecie jest zalecane również w profilaktyce nowotworowej, zwłaszcza w kontekście raka piersi, kości, płuc i jelita grubego.

Kto nie powinien jeść szparagów?

Mimo wielu dobroczynnych właściwości, szparagów nie poleca się osobom chorującym na dnę moczanową, artretyzm i pacjentom dotkniętym kamieniami nerkowymi. Wszystko przez zawartość puryn, które mogą wiązać się z nadmiernym magazynowaniem kwasu moczowego w organizmie. To z kolei prowadzi do nasilenia się bolesnych objawów i pogłębienia schorzenia.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas